Ідею Зеленського розпустити КСУ не підтримують чотири фракції

14:25, 03.11.2020
Ідею Зеленського розпустити КСУ не підтримують чотири фракції

парламентські фракції «Голосу», «Європейської солідарності», «Опозиційної платформи — За життя» та депутатська група «За майбутнє» виступили проти

Чотири фракції невдоволені наміром президента Володимира Зеленського розпустити КС, вважаючи, що це ще більш поглибить політичну кризу у державі

 

На засіданні Ради у вівторок, 3 листопада, парламентські фракції «Голосу», «Європейської солідарності», «Опозиційної платформи — За життя» та депутатська група «За майбутнє» виступили проти прийняття законопроєкту про розпуск Конституційного суду.

 

Як інформує УМ, нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин заявив, що у КС діє група людей, які працюють в інтересах країни-агресора.

 

«Це не наші слова, це слова секретаря РНБО. Мета цих людей зруйнувати конституційний лад. Бо руйнуючи антикорупційну інфраструктуру, як це почалося, ця група точно спровокує протистояння, призведе до тих дій, на яких вчора наголошував президент — кровопролиття», — заявив нардеп.

 

На думку нардепа, вирішити проблему КС необхідно в законний спосіб, а не руйнуючи конституційний лад відправкою у відставку всього складу суду.

 

За словами Юрчишина, наразі треба діяти у межах закону, тому його фракція пропонує для початку створити умови, в яких КС зможе приймати рішення лише консенсусом — підняти кворум з 12 до 17 осіб. Він додав, що такий законопроєкт уже зареєстрований.

 

Нардеп від групи «За майбутнє» Ігор Палиця назвав ситуацію навколо КС істерикою.

 

«Яке право мали депутати звертатися до КС. Це відбувалося завжди з часів Незалежності України. Що зробив КС? Те саме що і 1,5 роки назад. Коли сказав, що дострокові вибори до Верховної Ради конституційні. Наказ про розпуск Ради конституційний. Тоді все подобалося. А зараз — ні, бо він дозволив собі сказати, що закон неконституційний», — заявив Палиця.

 

За словами Палиці, якщо комусь не подобається Конституція, то її треба змінювати. І якщо комусь не подобається КС, то його теж треба реформувати.

 

Представник "ЄС" Артур Герасимов заявив, що Україна через ситуацію з КС опинилася в найбільшій політичній кризі з останні року.

 

«На додаток до кризи в економіці, до провалу з епідемією, Україна вже тиждень тоне в найбільшій політичний кризі за останні роки, яка має ознаки конституційного перевороту та узурпації вдали з боку Зеленського. Зеленський відкрито тисне на депутатів, аби ті ухвалили закон про розпуск КС. Це спроба отримати ручний КС, який потім визнаватиме всі капризи Банкової», — заявив нардеп.

 

Герасимов додав, що його партія має «покроковий план виходу з цієї політичної кризи». За його словами, спершу треба прийняти закони для відновлення жорсткого декларування з кримінальною відповідальністю за порушення.

 

В «ОПЗЖ» заявили, що президентський законопроєкт щодо розгону КС є абсолютно неконституційним і нехтує думкою Венеційської комісії та думкою українського суспільства.

 

«Те, що зараз відбувається, — це фактично повторення подій 2014 року», — заявив представник ОПЗЖ Микола Скорик.

 

Конституційний суд повідомив про скасування е-декларування 28 жовтня, після чого НАЗК оголосило про закриття реєстру електронних декларацій.

 

Як повідомляла УМ, близько 150 народних депутатів просять 11 суддів Конституційного суду добровільно піти у відставку після підтримки рішення про неконституційність деяких норм щодо електронного декларування.

 

Водночас, Петро Порошенко зауважив, що Зеленський, який оточив себе людьми з команди Януковича, хоче запозичити досвід путінського режиму.