Нардепи закликали 11 суддів КС скласти повноваження

13:31, 03.11.2020
Нардепи закликали 11 суддів КС скласти повноваження

У вирішенні кризи із Конституційним Судом України є декілька механізмів.

Близько 150 народних депутатів просять 11 суддів Конституційного суду добровільно піти у відставку після підтримки рішення про неконституційність деяких норм щодо електронного декларування.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві різних політичних фракцій і груп, зачитана з трибуни Верховної Ради, джерела "Української правди", "Інтерфакс-Україна"

 

"Народні депутати України, які підписали цю заяву… закликають суддів Конституційного Суду України, які підтримали рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020 від 27 листопада 2020 року, скласти з себе повноваження судді Конституційного Суду України за власним бажанням або ж подати у відставку невідкладно!"

 

Цей заклик звернено до таких суддів: Тупицького Олександра Миколайовича, Городовенка Віктора Валентиновича, Завгородню Ірину Миколаївну, Касмініна Олександра Володимировича, Кривенка Віктора Васильовича, Литвинова Олександра Миколайовича,  Мойсика Володимира Романовича, Саса Сергія Володимировича, Сліденка Ігоря Дмитровича, Філюка Петра Тодосьовича, Юровську Галину Валентинівну.

 

 Водночас наразі невідомо, коли будуть розглядати законопроєкти щодо КСУ, адже спочатку їх мають затвердити у комітетах.

 

У вирішенні кризи із Конституційним Судом України є декілька механізмів.

 

Зокрема, щоб позбавити суддю КСУ посади, йому мають винести вирок про те, що він винний. Депутати від партії "Голос" звернулися до ДБР щодо розслідування відповідної справи, адже у такий спосіб можна було б притягнути суддів до відповідальності.


Головним у Раді є законопроєкт президента, проте навіть після того, як 2 листопада Зеленський зустрічався із фракцією – рішення нардепів є неоднозначним. Частина депутатів готова проголосувати за таке рішення, однак дехто зазначив, що законопроєкт президента потрібно доопрацьовувати і трохи змінювати.

 

"Закон, який подав президент – це його політична позиція. Наразі вона є жорсткою, але ми повинні дати можливість парламенту та президенту прийняти збалансований закон", - Качура.

 

Також є альтернатива, до якої схиляється більшість депутатів – так званий проєкт Разумкова, за яким дозволяється повернути декларування у такому вигляді, у якому він був раніше, а впродовж 2 місяців можна буде допрацьовувати сам закон. Нардепи вважають, що це рішення є більш юридичним.

 

За словами нардепа від "Слуги народу" Олександра Корнієнка, законопроєкт відновлює ті положення, які визнали неконституційними. Однак саме цей закон ще не визнали неконституційним, тобто якийсь час він проіснує, зазначив депутат.

 


Депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин зазначив, що відповідне рішення не заблокує роботу КСУ, однак можна заповнити квоту ВР. За його словами, це не дозволить: розвалити ринок землі, визнати неконституційним Верховний Антикорупційний суд, заборонити фонду гарантування вкладів підписати внутрішні розпорядження і фактично повернути Коломойському "Приватбанк".