Володимир Зеленський виступив із промовою у ВР: Донбас не під першим пунктом

12:01, 20.10.2020
Володимир Зеленський виступив із промовою у ВР: Донбас не під першим пунктом

Володимир Зеленський звернувся до Верховної Ради

Президент Володимир Зеленський 20 жовтня виступив зі щорічним зверненням до Верховної Ради. У ньому президент розповів про стратегічні напрямки розвитку держави, а також про внутрішнє і зовнішнє становище України.

 

Як інформує УМ , на початку промови Зеленський заявив, що його послання можна буде завантажити за QR-кодом у залі, також воно з’явиться на сайті президента.

 

Крім того, він запропонував запрошувати з кожної області України військових, медиків, підприємців. "Людям, що найняли його на роботу" очільник держави має намір звітувати про те, що зроблено і презентувати плани на майбутнє.

 

"Разом із громадянами України сьогодні ми обговоримо кілька важливих питань: що я обіцяв, що зробив, що не зробив і чому, що буде зроблено та коли… Поговоримо про те, що сьогодні завтра та післязавтра будемо робити ми", – зауважив Зеленський.

 

Зеленський підкреслив, що в його передвиборчій програмі  не було про боротьбу із коронавірусом та загалом на пандемію ніхто не очікував. Більше того, світова медицина не була готовою до коронавірусу, а українська – тим паче. Зокрема, в Україні було зруйновано систему лабораторій і їх залишалося 5.


"З початку поширення коронавірусу ми вжили жорстких і ефективних заходів. Ми обирали між двома сценаріями: погано та ще гірше – удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих. Звісно, ми обрали перший варіант", - зауважив президент.

 

Згадав він і про відсоток смертності від COVID-19, який, за його словами, також в України є меншим – 1,9% проти 4% Німеччини, 9% Франції та 11% Великої Британії.

 

Він звернувся до всіх українців, зокрема депутатів, із проханням носити маски, адже більшість, попри страшні цифри, цього взагалі не робить або робить для галочки.

 

"Хай там як, але я вірю, що ми все подолаємо. Ми вже обговорили з нашими європейськими партнерами постачання в Україну вакцини, щойно вона з’явиться. У нас – неймовірні та інші, хто протидіє коронавірусу. Головне бути згуртуваними", – констатував Зеленський.

 

Зеленський також наголосив, що українці запам’ятають 2020 рік надовго. Адже він приніс Україні чимало лих, які влада переживає разом із народом.

 

Мовиться про: COVID-19, збиття літака МАУ в Ірані, масштабні лісові пожежі, паводок на заході України, посуху на півдні. катастрофу літака з військовими льотчиками та курсантамина Харківщині.

 

"Маємо зробити кардинальні зміни та стати сильнішими. Кардинально змінити підхід до будівництва країни. Запобігати загрозам, щоб не долати наслідки. Маємо запровадити нову філософію – стійка країна, що завжди є готовою до всього. Або здатна максимально швидко адаптуватися та протидіяти новим загрозам", - заявив Зеленський.


Щодо завершення війни на Донбасі, то Зеленський підкреслив, що цей пункт не був першим у його програмі, але є для нього найголовнішим.

 

За словами Зеленського, як мир на Донбасі, так і питання Криму – його ключові пріоритети. Проте останнього ніколи не було у порядку денному нормандського формату. Але воно завжди є на порядку денному України.

 

"Допоки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари зазнають регулярних переслідувана – світ не має забути про Крим", - каже президент.

 

Він додав, щоб привернути Крим у міжнародний порядок денний, українська влада шукає нові дієві інструменти. Зокрема, створила формат "Кримська платформа". Вона передбачає координацію міжнародних зусиль для захисту прав кримчан і деокупації півострова.

 

Зеленський таку ініціативу вже оговорив із представниками ЄС, Великої Британії, Канади, Туреччини тощо. І багато хто висловив готовність приєднатися та брати в ній активну участь.

 

Нагадаємо, щорічне звернення президента є традиційним у багатьох президентсько-парламентських і парламентсько-президентських державах.

 

У конституційних монархіях своєрідним аналогом такого послання є "тронна промова" – звернення монарха (короля, королеви, принца тощо) до парламенту.

 

Не винятком у цій традиції є і Україна. Започаткував цю традицію ще Леонід Кучма своєю економічною доповіддю в 1995 році. Після нього всі президенти незмінно дотримувалися традиції.

 

Традиційно таке звернення проводять до 31 березня. У 2020 році воно мало відбутися у квітні, але через пандемію коронавірусу довелося змінювати плани.