Зеленський зобов’язаний говорити українською - Верховний суд

16:05, 09.10.2020
Зеленський зобов’язаний говорити українською - Верховний суд

Велика палата ВСУ 7 жовтня закрила провадження у справі щодо мови спілкування президента Зеленського. (Фото ВСУ)

Верховний Суд визнав, що президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою під час виконання службових обов’язків. При цьому, відмовився давати юридичну оцінку фактам використання російської мови Володимиром Зеленським на початку каденції.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Верховний суд України в п’ятницю.

 

Зокрема, у ВСУ зазначають, що до суду звернувся позивач, який просив визнати протиправним спілкування президента Володимира Зеленського 23 травня 2019 року на форумі iForum-2019 недержавною мовою та зобов’язати його утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України при здійсненні повноважень.

 

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відмовив у задоволенні заявлених позивачем вимог у повному обсязі.

 

«Розглянувши апеляційну скаргу позивача, Велика палата ВС вказала на те, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою. Водночас за дії, вчинені в межах політичної діяльності, а не під час виконання передбачених Конституцією повноважень, президент несе політичну, а не юридичну відповідальність», - наголосили у Верховному суді.

 

Враховуючи викладене, Велика палата ВСУ 7 жовтня закрила провадження у справі, оскільки заявлені позивачем вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

 

У коментарях під дописом ВСУ в Facebook  користувачі називають рішення суду «перлом» і цікавляться, що з цього приводу думає Уповноважений з захисту державної мови пан Кремінь.

 

Як повідомляла "УМ", нардеп від фракції "Слуга народу" Микита Потураєв вважає справедливим перейменувати Росію на Московію й окремо визнати "українську російську мову".