Кравчук пропонує створити в ТКГ «раду людей» Донбасу

09:33, 06.10.2020
Кравчук пропонує створити в ТКГ «раду людей» Донбасу

У ТКГ впевнені, що створювати таку раду немає сенсу

Голова української делегації Леонід Кравчук анонсував створення ради, членами якої будуть вихідці з Донбасу. Рада буде напрацьовувати пропозиції для Тристоронньої контактної групи.

 

За словами Кравчука, свою допомогу пропонують багато людей, зокрема й ті, які все життя пропрацювали на Донбасі, сказав він в ефірі одного з українських телеканалів.

 

Кравчук зауважив, що ці люди раніше займали важливі організаційні, політичні та господарські позиції на Донбасі.

 

"Їх там добре знають, а вони добре знають Донбас. Я ще раз хочу сказати, ми думаємо над тим, як створити раду людей. Не взяти одного члена делегації України в ТКГ, а зібрати раду людей, які будуть допомагати збирати можливості, думки, пропозиції", -  пояснив Кравчук.

 

Проте, за словами представника Донецької області у ТКГ Дениса Казанського, створювати таку раду немає сенсу, тому що вона ніяк не вплине на позицію РФ.

 

Він зазначив, що проблема російської окупації є очевидною – РФ утримує частину території України і не збирається її віддавати. Після створення такої ради і обговорення відповідних питань, Росія навряд чи піде з української території. Про це Денис Казанський сказав в ефірі 24 каналу.

 

Представник Донецької області у ТКГ наголосив, що перш за все проблему треба вирішувати на дипломатичному рівні – це має робити українська влада. 

 

"Лише тоді, коли вона (РФ –ред) піде – буде можливість реальної реінтеграції, і можна буде вирішувати конкретні проблеми. Наразі обговорення будуть даремною втратою часу",, - зазначив Денис Казанський.

 

Згідно з його інформацією, наразі в ідеях представників України у Тристоронній контактній групі немає розбіжностей. Проте всередині групи є єдина проблема – Росія заблокувала переговори, вона постійно висуває ультиматуми та намагається шантажувати українську сторону, зазначив Казанський.

 

"Від представників ТКГ вимагають того, щоб Верховна Рада приймала чи скасовувала потрібні їй (Росії – 24 канал) закони, хоч це й не компетенція ТКГ. Ми не маємо жодного впливу на Раду і багато разів на цьому наголошували", -  зазначив Денис Казанський.

 

Нагадаємо, ТКГ – це уповноважена група представників України, ОБСЄ та Росії. Її створили як засіб для полегшення дипломатичного вирішення війни на сході України.
Результат її роботи – мінські домовленості. Це комплекс заходів, узгоджений на саміті в Мінську 11 – 12 лютого 2015 року лідерами Німеччини, Франції, України та Росії у форматі "нормандської четвірки" і підписаний контактною групою, що складається з представників Росії, України, представників самопроголошених республік з метою деескалації збройного конфлікту на сході України.

 

Домовленості складаються з безпекового і політичного блоків. Перші два пункти передбачають припинення вогню і відведення важкого озброєння сторонами конфлікту.

 

 

Як повідомляла УМ, 30 вересня 2020 року Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Фокіна з української делегації у ТКГ. 

 

Напередодні він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокін досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію".