Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ

13:47, 30.09.2020
Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ

Володимир Зеленський своїм указом звільнив Вітольда Фокіна з ТКГ. Раніше перший заступник голови Тристоронньої контактної групи зробив низку неоднозначних заяв.

 

Указ розмістили на сайті Офісу Президента, він набуває чинності з моменту публікації.


 "Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо питань делегації України для участі в Тристоронній контактній групі. Цим документом Вітольд Фокін виведений зі складу делегації України в ТКГ та увільнений від виконання обов'язків першого заступника глави делегації",- йдеться в повідомленні.

 

В ОПУ відзначили, що для президента "принципово, щоб усі, на кого покладено виконання функцій від імені держави, завжди керувалися у своїй діяльності та висловлюваннях національними інтересами України й чинили справедливо".

 

Зеленський констатував, що Фокін "відступив передусім від справедливої оцінки" тимчасової окупації Росією Криму та окремих районів Донбасу.

 

В ОПУ повідомили, що робота української делегації в Тристоронній контактній групі продовжиться "на основі чіткого розуміння повного контролю Росією тимчасово окупованих територій України".

 

Головною метою делегації і загалом держави в ОПУ назвали "повернення виключно на українських умовах усіх тимчасово окупованих територій, наших людей, а також встановлення довготривалого миру".

 

Як повідомляла УМ,  на засіданні 29 вересня комітет заслухав першого заступника голови делегації України у ТКГ Вітольда Фокіна. Він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокіна запросили на засідання комітету через іншу скандальну заяву, яку він зробив 29 серпня про амністію та особливий статус Донбасу. Він не змінив своєї думки і досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

За результатами засідання комітет вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати звільнити Фокіна.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію". 

 

В Офісі Президента заявили, що були неприємно вражені неоднозначними заявами Вітольда Фокіна.

 

  •