Кравчук нагадав Кремлю, що Україна не в СРСР

08:14, 01.10.2020
Кравчук нагадав Кремлю, що Україна не в СРСР

Леонід Кравчук закликав Гризлова "не блокувати переговорний процес".

Глава делегації України в ТКГ Леонід Кравчук закликав уповноваженого представника Російської Федерації Бориса Гризлова не висувати ультиматумів незалежній Україні.

 

Як повідомляє «Україна молода», це сталося на початку чергового засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації та за модераторства ОБСЄ.

 

Засідання тривало чотири години і завершилося пізно ввечері у середу.

 

Зокрема, пан Кравчук закликав Гризлова "не блокувати переговорний процес і зосередитися на питаннях, у вирішенні яких зацікавлені громадяни України", передає Офіс президента в ніч на четвер.

 

За його словами, «сторони мають працювати над реалізацією рішень глав держав Нормандського формату, досягнутих під час Паризького саміту, наближаючи мир, якого так прагнуть люди».

 

"Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна – незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови!", - наголосив Леонід Макарович.

 

На його думку, Москві не варто створювати «каменів спотикання», а варто «рухатися вперед, зосередившись на посиленні режиму припинення вогню, звільненні утримуваних сторонами осіб, розв’язанні проблем, у вирішенні яких зацікавлені прості люди».

 

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі також подякував спеціальному представнику чинного голови ОБСЄ в Україні та ТКГ пані Хайді Грау за зусилля, яких докладає Організація для досягнення миру й відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

 

Зауважимо, що 30 вересня стало відомо, що Росія вела несанкціонований запис під час засідання ТКГ. Відтак, пані Ґрау зупинила засідання через порушення російською стороною режиму конфіденційності. І запропонувала взяти провести окреме засідання, щоб домовитися щодо кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники.

 

Україна підтримала цю позицію, наголосивши, що не можна проводити дії, які суперечать домовленостям та міжнародній практиці перемовин, а також подякувала пані Ґрау за її позицію і наполягає на винятковому мандаті та праві ОБСЄ модерувати переговорний процес.

 

Як повідомляла УМ,  30 вересня 2020 року Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Фокіна з української делегації у ТКГ. 
 

Напередодні він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокін досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію".