Лукашенко дякує «старшому брату» за кредит у 1,5 млрд доларів

19:59, 14.09.2020
Лукашенко дякує «старшому брату» за кредит у 1,5 млрд доларів

Олександр Лукашенко старанно щось конспектував під час перемовин зі "старшим братом". (Фото Кремля)

Перемовини президента Росії Володимира Путіна із в.о. президента Білорусі Олександром Лукашенко за закритими дверима в Сочі почалися о 14.00 і тривали 4,5 години у понеділок.

 

Головний результат: Путін заявив, що Росія надасть Білорусі кредит у 1,5 мільярда доларів.

 

Тоді як Лукашенко подякував владі Росії і фактично визнав свою меншовартість, мовляв, «друг пізнається у біді», тому «нам треба тісніше триматися з нашим старшим братом».

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють пресслужби президентів РФ і Білорусі в понеділок ввечері.

 

Щодо кредиту, за словами Путіна, технічні питання пропрацюють міністри фінансів.

 

Коментуючи події у Білорусі, де проходять масові протести проти офіційно оголошеної перемоги Лукашенка на виборах президента, Путін сказав, що «білоруси самі, без підказок ззовні повинні розібратися у ситуації, що склалася в країні». При цьому російський президент зазначив, що Росія розглядає Білорусь як свого найближчого союзника і «виконає домовленості, що випливають з договору про Союзну державу».

 

Лукашенко у відповідь подякував Путіну і російській владі, як він висловився, за підтримку у післявиборчий період. «Друг пізнається у біді», – сказав він.

 

Коментуючи акції протесту, Лукашенко зауважив, що ситуація у країні перебуває під контролем: «Ось ці події нам показали, що нам треба тісніше триматися з нашим старшим братом».

 

«У нас в суботу марш жінок та дівчат, а в неділю загальний марш. У звичайні дні країна живе звичайним життям», - вважає в.о. президента Білорусі.

 

Тоді як господар Кремля зауважив, що Росія і Білорусь повинні продовжити взаємодію в оборонній сфері, зокрема в роботі оборонних підприємств, і у військовій сфері.

 

Путін і Лукашенко обговорили також спільні військові навчання, які проходять зараз у Білорусі, причому Путін наголосив, що після їх завершення російські війська повернуться до місць дислокації.

 

А Лукашенко додав: «Я вдячний за те, що Ви продемонстрували, що білоруські кордони - це кордон Союзної держави».

 

Це перша закордонна поїздка Лукашенка після виборів 9 серпня, проти офіційних підсумків яких в Білорусії вже більше місяця проходять масові акції протесту.

 

Як повідомляла «УМ», лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що всі домовленості, ухвалені Путіним і Лукашенком в Сочі не матимуть законної сили, і що їх перегляне нова влада.

 

12 вересня у Мінську був украй брутально розігнаний Жіночий марш: силовики і невідомі у зеленому одязі та в балаклавах не соромилися застосовувати силу по відношенню до «слабкої статі».

 

Наступного дня, 13 вересня у Мінську затримали під час Маршу героїв понад 250 учасників.