Місцеві вибори: на агітацію можна витратити лише 1 гривню

10:00, 12.09.2020
Місцеві вибори: на агітацію можна витратити лише 1 гривню

У Києві, як і в інших містах, задовго до 15 вересня почалася агітація.

Комітет виборців України попереджає про загрозу зриву агітаційної кампанії на місцевих виборах, які призначено на 25 жовтня. Причина: помилка законодавців у новому Виборчому кодексі.

 

Зокрема, нардепи переплутали прожитковий мінімум з неоподаткованим мінімумом, відтак політикам заборонили витрачати на агітацію більше ніж одну гривню.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час брифінгу.

 

За його словами, 15 вересня в Україні з'являться перші офіційні кандидати на місцевих виборах, які не зможуть вести повноцінну агітаційну кампанію. Їм це не дозволить зробити нинішня редакція Виборчого Кодексу.

 

Адже у частині 6 статті 57 прописано, що вартість агітаційних матеріалів не має перевищувати 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Неоподаткований мінімум нині становить 17 гривень. 6% від нього — це 1 грн 2 коп.

 

Пан Кошель пояснює, що законодавець просто переплутав неоподатковуваний мінімум і прожитковий мінімум, який становить 2189 грн.

 

У КВУ зазначають, що до виборчої агітації належать плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, бейджі, USB-флешки, футболки, парасольки і шарфи.

 

«Таким чином, після офіційної реєстрації кандидат не зможе заплатити за листівку, плакат, блокнот, ручку, будь-яку іншу форму ведення агітації суму більшу ніж 1 грн 02 коп.», — пояснює голова КВУ.

 

В організації попереджають, що через такі правила політики або не зможуть проводити агітацію, або ж перенесуть свою кампанію у «тінь», коли агітуватимуть коштом різноманітних благодійних фондів, які юридично не матимуть жодного відношення до кандидата.

 

За словами Кошеля, кандидат не зможе роздати листівки з програмою партії і довідковою інформацією, бо вони дорожчі за одну гривню і закон розцінюватиме це як форму підкупу.

 

Відтак, у КВУ закликають парламент уже наступного сесійного тижня ухвалити технічні зміни до Виборчого кодексу і виправити помилку.

 

Крім того, у КВУ вважають, що після виправлення цієї помилки парламентаріям варто також паралельно прибрати з переліку агітації шарфи, парасольки, або ж USB-флешки, бо вони можуть ставати формою підкупу.

 

«Ті ж самі флешки із символікою партії чи кандидата для когось із виборців будуть просто агітаційним матеріалом, а для когось — певною матеріальною вигодою», — розповів Кошель.

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада розгляне зміни до постанови про місцеві вибори на окупованому Донбасі.

 

Такої домовленості досягли сторони під час переговорів політичних радників країн «нормандської четвірки» у Берліні 11 вересня ввечері. Українська делегація змушена була погодитись на цю наполегливу пропозицію росіян.