У Білорусі порушили дипломатичний статус посла України Ігоря Кизима, відео

18:01, 11.09.2020
У Білорусі порушили дипломатичний статус посла України Ігоря Кизима, відео

Посол України в Білорусі Ігор Кизим.

Білоруські прикордонники порушили Віденську конвенцію забажавши оглянути багажник автомобіля посла України в Білорусі Ігоря Кизима попри його дипломатичний статус.

 

Сталося це коли посол Кизим  проїжджав прикордонний пункт пропуску «Нова Гута».

 

Як повідомляє «Україна молода», Державний прикордонний комітет Білорусі оприлюднив відео огляду автомобіля українського посла на кордоні, яке, на їхню думку, засвідчує відсутність порушень, оскільки особистий багаж дипломата не оглядався.

 

Тоді як посол Кизим вважає, що навіть огляд багажника відбувся у порушення Віденської конвенції і поцікавився у прикордонників чи «хочуть вони дипломатичної війни» і як тепер буде «в’їжджати до України посол Білорусі».

 

На опублікованому відео видно, як прикордонник попереджає посла, що відповідно до законодавства на нього покладені обов'язки щодо здійснення прикордонного контролю, який включає у тому числі огляд транспортного засобу.

 

Пан Кизим у відповідь послався на Віденську конвенцію, яка не дозволяє огляд особистого багажу дипломата при перетині кордону країни, де він працює, якщо на це немає вагомих причин.

 

"Так точно, тому особистий ваш багаж ми оглядати не хочемо, ми пропонуємо вам просто відкрити задні двері автомобіля, ми просто оглянемо багажник. Особисті речі ми оглядати не збираємося", - сказав прикордонник.

 

Посол погодився відкрити багажник, але попередив, що "ми починаємо дипломатичну війну".

 

"Завтра вам буде телефонувати дуже багато людей… Ви зараз робите дуже поганий крок, я вам відразу говорю. Я буду писати завтра ноту, я в понеділок буду на роботі. Тепер наступне. Ваш посол, коли буде їхати сюди… Ми починаємо дипломатичну війну, ви хочете цього?" - запитав Ігор Кизим.

 

Зауважимо, що згідно з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини засоби пересування дипломатичного представництва користуються імунітетом від обшуку, реквізиції, арешту та виконавчих дій.

 

Разом з тим особистий багаж дипломатичного агента звільняється від огляду, якщо немає серйозних підстав припускати, що він містить предмети, на які не поширюються винятки, або предмети, ввезення або вивезення яких заборонено законом або регулюється карантинними правилами держави перебування. У цьому випадку огляд проводитися тільки в присутності дипломатичного агента або його уповноваженого представника.

 

Як повідомляла "УМ", 17 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше в історії двох країн викликав з Білорусі українського посла Ігоря Кизима для консультацій до Києва через погіршення відносин двох країн. Згодом посол Кизим повернувся до Мінська. 
 

Раніше прикордонники і силовики Білорусі не змогли видворити з країни опозиціонерку, членкиню Координаційної ради Марію Колеснікову, оскільки вона порвала свій паспорт на кордоні з Україною.

 

30 серпня білоруси привітали Лукашенка "з днищем" у день його 66-річчя: акція протесту зібрала більше 200 тисяч учасників.