Посол України у Білорусі Ігор Кизим викликаний до Києва вперше в історії

17:59, 17.08.2020
Посол України у Білорусі Ігор Кизим викликаний до Києва вперше в історії

Посол України у Білорусі Ігор Кизим повертається до Києва.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше в історії двох країн викликав з Білорусі українського посла Ігоря Кизима для консультацій до Києва.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує прес-служба МЗС у понеділок.

 

Пан Кулеба нагадав, що минулої п'ятниці офіційний Мінськ передав затриманих бійців ПВК "Вагнера" до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні.

 

"Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам. Після цього Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі", - сказав глава МЗС України.

 

Дмитро Кулеба додав: "Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі. Сукупність зазначених фактів та дій, а також розвиток подій у Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри офіційним результатам виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах".

 

З огляду на це, міністр ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів.

 

"Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю, і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська", - зазначив міністр.

 

У цьому ж повідомленні МЗС є пояснення, що дипломатичною мовою означає такий крок: «Виклик посла на консультації до столиці — одна із форм дипломатичного реагування, яка застосовується для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави, у якій цей посол акредитовані».

 

Як повідомляла «УМ», у понеділок Олександр Лукашенко заявив, що повторних виборів у Білорусі не буде, хіба, що протестувальникам доведеться його вбити.

 

Офіс президента України відреагував на заяви та звинувачення Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі, в тому, що Україна разом із Литвою, Латвією і Польщею нібито наказує провести в країні повторні вибори.