Під селищем Шуми скасували інспекцію позицій ЗСУ за участі бойовиків ОРДО

14:24, 10.09.2020
Під селищем Шуми скасували інспекцію позицій ЗСУ за участі бойовиків ОРДО

ЗСУ запропонували перевірити позиції сепаратистів в районі Горлівки, але вони відмовилися.

Російські окупанти і бойовики ОРДО висунули нові вимоги щодо проведення спільної інспекції позицій ЗСУ під селищем Шуми поблизу окупованої Горлівки, яка була запланована у четвер о 14.00. Представники ОРДО також відмовилися надати можливість для спільної інспекції своїх позицій.

 

Як повідомляє «Україна молода», через це спільна інспекція позицій ЗСУ за участі ОБСЄ була тимчасово скасована у четвер.

 

Джерела в Офісі президента неофіційно повідомили ЗМІ, що українська сторона запропонувала перевірити позиції сепаратистів, але вони відмовилися.

 

«Справа не в датах, а в тому, що це спекулятивна тема для "ДНР/ЛНР", які постійно брешуть, що ми щось порушуємо. ОБСЄ говорить, що це не так», - заявляють на Банковій.

 

Тим більше, що сепаратисти самі порушують умови перемир'я і облаштовують нові укріплення. Тому з'явилася пропозиція для початку перевірити позиції "ДНР" разом з ОБСЄ, але сепаратисти відмовилися.

 

Водночас, у ЗМІ було оприлюднено лист голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука до ОБСЄ, який пояснює причину.

 

Зазначається, що спільна перевірка скасовується на прохання української сторони, оскільки російська сторона і запрошені з ОРДО представники висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня, зокрема:

 

- відвідування нових точок;

- здійснення фото- та відеофіксації;

- підписання спільного протоколу.

Українська делегація в ТКГ вважає, що згадані вище вимоги "грубо порушують досягнуті 9 вересня домовленості".

 

У зв'язку з цим представник України в ТКГ Леонід Кравчук звернувся до ОБСЄ з проханням відкласти інспекцію.

 

В Офісі президента пізніше так прокоментували ситуацію:

 

"Представники терористичних організацій "ДНР", "ЛНР" сиділи у складі СЦКК ще з 2014 року. Їх участь у перемовинах визначена Мінськими домовленостями, підписаними ще Порошенком, нині вони присутні у ТКГ. Хоча не мають юридичної сили. Україна не проводить діалогу з терористами, саме тому президент України напряму говорить з президентом РФ. Вже за столом переговорів може бути тільки Росія, яка і є агресором. Але з цим надбанням, підписаним Петром Порошенком, щось треба робити. Згадаймо, що 2015 року за результатами переговорів лідерів НФ, під Комплексом заходів з виконання Мінських домовленостей стояли підписи терористів Захарченка та Плотницького. Порошенко вміло забув про ці рішення, з якими нинішній владі щось треба робити. І нині розгойдує суспільство маніпуляціями. І це лише один приклад. Нині Офіс президента шукає грамотних юридичних рішень, аби закінчити цю війну і зберегти суверенітет та територіальну цілісність України. Хоча попередня влада зробила все, аби дорога до миру була надскладною".

 

Як повідомляла «УМ», представники української делегації у Тристоронній контактній групі домовилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР»  ділянку позицій Збройних сил України в районі селища Шуми біля окупованої Горлівки.

 

Саме цю ділянку фронту ватажки терористичної «ДНР» вже кілька разів погрожували знищити вогнем, але кілька разів скасовували запланований обстріл.

 

Внаслідок домовленостей в рамках ТКГ у середу, російські окупанти в чергове нібито «перенесли» обстріл позицій ЗСУ в районі селища Шуми.

 

Морські піхотинці 503-го ОБМП, які утримують позиції поблизу окупованої Горлівки, відверто кепкували з погроз ватажка бойовиків терористичної «ДНР» Дениса Пушиліна обстріляти Шуми і кажуть на його адресу: «Сєпаратюга, ми чекаємо».