У Раді вимагають вивести Фокіна із ТКГ через заяву про амністію бойовиків

15:51, 31.08.2020
У Раді вимагають вивести Фокіна із ТКГ через заяву про амністію бойовиків

Вітольд Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями.

Депутат Верховної ради від фракції "Слуга народу", голова української делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв вимагає виведення замглави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна з групи через заяву про повну амністію для бойовиків ОРДЛО та особливий статус Донбасу. Він просить колег-нардепів підтримати його звернення.

 

Як інформує УМ, про це Чернєв написав у своєму Facebook.

 

"Не може бути амністії для бойовиків, що вбивали українських військових. Не має бути особливого статусу для всієї території Донецької та Луганської областей... Люди, які фактично здають національні інтереси та відверто підіграють ворогу, не мають права представляти нашу країну у жодній структурі. Тож я вимагаю виведення Фокіна зі складу ТКГ!" - підкреслив нардеп.

 

Зі свого боку глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що скандальні висловлювання заступника глави української делегації у ТКГ Вітольда Фокіна щодо Донбасу не відповідають офіційній позиції України.

 

«Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації у мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України», — запевнив Єрмак, зазначивши, що заяви Фокіна є його особистою позицією, пище НВ.

 

За його словами, пропозиції української делегації з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу — йдеться виключно про тимчасово окуповані райони.

 

При цьому глава ОПУ звинуватив попередню владу у тому, що це саме вона раніше погодилася на «одіозні» і «двозначні» формулювання у мінських домовленостях.

 

Як повідомляла УМ, перший прем’єр незалежної України та заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями.

 

«Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція — потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу».

 

Аваков і Разумков розкритикували заяву Фокіна щодо амністії бойовиків на Донбасі