Підпал авто «Схем»: Зеленський згадав про власну машину

11:01, 17.08.2020
Підпал авто «Схем»: Зеленський згадав про власну машину

У програмі "Схеми: корупція в деталях" вважають, що за підпалом машини можуть стояти фігуранти розслідувань.

Президент Володимир Зеленський згадав про те, як йому спалили авто неподалік палацу «Україна» в Києві у грудні 2014 року.

 

Так глава держави відреагував на підпал автомобіля журналістів програми "Схеми: корупція в деталях". І запевнив, що за його президентства за критику влади не буде переслідувань чи залякувань.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський написав у соцмережах.

 

"У грудні 2014-го неподалік палацу "Україна" невідомі спалили моє авто. Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти та затримати злочинців. Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми "Схеми", - написав президент.

 

І додав: «Як президент України я завжди захищатиму права кожного громадянина, незалежно від його особистого ставлення до мене. Переконаний, що свобода слова – фундамент будь-якої демократичної країни. Журналістська діяльність ніколи не може бути підставою для переслідувань».

 

Також Зеленський вважає, що його «творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади».

 

«Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків "хлопці, ви дожартуєтесь" – до прослуховування, стеження, реальних перешкод та заборон у проведенні концертів чи зйомок. Я пройшов все це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування», - стверджує колишній керівник студії «Квартал 95».

 

Тоді як речниця президента Юлія Мендель назвала ситуацію з підпалом авто програми "Схеми" цілковито неприпустимою, і додала, що Україна має захистити свободу слова.

 

"Журналістські розслідування – це завжди небезпечна робота. Але ситуація, що склалася зі "Схемами", – цілковито неприпустима", - заявила пані Мендель.

 

Прессекретар президента припустила, що вочевидь, за роки діяльності у програми з'явилися вороги, щодо яких були зняті розслідування. І додала, що за фактом підпалу відкрили кримінальне провадження.

 

Мендель також підкреслила, що "Україна має зробити все, щоб захищати свободу слова, яка є запорукою демократичної держави".

 

Наразі поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля працівника ЗМІ. Подія кваліфікована як умисне знищення або пошкодження майна. Призначено експертизи.

 

Як повідомляла «УМ», службове авто програми «Схеми: корупція в деталях» підпалили біля будинку водія знімальної групи у місті Бровари під Києвом в ніч на понеділок, 17 серпня о першій ночі.

 

Головна редакторка програми "Схеми: корупція в деталях" Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини,  якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність до підпалу скандально відомого посадовця часів режиму Януковича Андрія Портнова.