Протести у Білорусі: понад 140 затриманих, ОМОН тиснув на виборчу комісію

09:10, 10.08.2020
Протести у Білорусі: понад 140 затриманих, ОМОН тиснув на виборчу комісію

Заарештованих може бути набагато більше.

За інформацією правозахисного центру "Вясна", станом на 3:00 ночі 10 серпня, більш як 140 осіб були затримані силовиками в ході протестів у різних частинах Білорусі.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Фейсбук-сторінка центра.

 

Зазначається, що заарештованих може бути набагато більше.

 

Раніше повідомлялося про 120 затриманих. Крім цього, більш як 50 осіб постраждали в результаті обстрілу силовиками протестувальників гумовими кулями.

 

За даними національного екзитполу, перемогу на виборах у Білорусі з великим відривом здобув Лукашенко. Однак з різних міст країни надходять повідомлення про фальсифікації.

 

Так, в одній зі шкіл у місті Гродно виборчу комісію міліція закрила в школі. Члени комісії не захотіли ставити свої підписи на протоколі зі сфальсифікованими цифрами, повідомляє сайт "Белсат.tv".

 

Виборча комісія відмовилася підписувати протоколи і вимагала чесного підрахунку голосів. В школу приїхав ОМОН і почав витягати людей на вулицю.

 

Коли приїхали омонівці, почалися переговори з комісією. В результаті всіх переговорів записали 56% Тіхановскій, хоча насправді було 78%. Це був компроміс. Голови комісії вивів ОМОН, а люди на вулиці кричали "Ганьба!".

 

На виборах президента Білорусі, відповідно до екзитполів, проголосували наступним чином: Олександр Лукашенко – 79,7%, Світлана Тихановська – 6,8%, Анна Канопацька – 2,3%, Андрій Дмитрієв – 1,1%, Сергій Черечень – 0,9%, проти всіх – 9,2%.

 

Загалом до списків виборців включили понад 6,84 мільйона осіб, з них – майже 1,24 мільйона проживають в Мінську, 5 319 – за кордоном. Згідно з білоруськими законами, переможцем виборів є та особа за яку проголосували понад 50% тих, хто прийшов на дільниці.

 

Загальна офіційна явка на виборах – 84,05% виборців.

 

За 9 серпня, коли і відбулося фінальне голосування за президента Білорусі, правозахисники організації "Весна" нарахували більше 1500 випадків довільних затримань. Понад 600 осіб отримали адміністративні арешти і штрафи за політично вмотивованими статтями

 

 

Станом на 5 ранку у Мінську відомо вже про 82 затриманих.

 

За допомогою телеграм-ботів до правозахисників можуть звернутися самі затримані протестувальники чи їхні родичі і повідомити про обставини і утримування.

 

Про те, що протестувальників затримували, підтвердили і в Міністерстві внутрішніх справ Білорусі. Там зазначають: це несанкціоновані зборища, які контролюють правоохоронці.

 

Підтвердити кількість затриманих станом на північ 10 серпня прессекретарка МВС Ольга Чемоданова не змогла. "Узагальненої інформації наразі немає, кількість буде відома вранці".

 

До речі МВС Білорусі визнало, що силовики кидали гранати і застосовували спецтехніку


Найгостріший момент зіткнення відбувся близько півночі і тривав до другої ночі. Перші сутички мітингувальників відбулися біля стели "Місто-Герой" і перенеслися на вулицю Машерова. Там силовики застосували весь арсенал зброї: електрошокери, водомети, світлошумові гранати і гумові кулі.

 

У мережі одразу ж з'явилися фото закривавлених протестантів. Повідомляється і про загиблих.

 

Вулиці Мінська, де відбулися, як зазначили в МВС "несанкціоновані заходи", залила кров. Протестувальники у соцмережах зазначають: від неї Лукашенку вже не відмитися.

 

Як повідомляла УМ, у неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися президентські вибори. Кандидатами на найвищу державну посаду були п'ять осіб - дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського Світлана, ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії "Говори правду" Андрій Дмитрієв, голова партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень і чинний президент Олександр Лукашенко, який беззмінно керує країною з 1994 року.

 

Національний екзит-пол засвідчив перемогу чинного глави держави Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі, який отримав підтримку 79,7% виборців. Його головна суперниця Світлана Тіхановська отримала  підтримку 6,8% голосів.

 

Оголошення цих результатів викликало обурення білорусів, які вийшли на вулиці. 

 

Сайти деяких білоруських ЗМІ, таких, як БЕЛТА або TUT.by, поки що не працюють.