У Києві відбулася акція на підтримку демократичних виборів в Білорусі

21:08, 01.08.2020
У Києві відбулася акція на підтримку демократичних виборів в Білорусі

Учасники акції тримали в руках історичні білоруські біло-червоно-білі прапори та плакати з написами «Свободу Білорусі».

Українці й білоруси, які проживають в Києві, вийшли на акцію на підтримку демократичних  і чесних виборів президента Білорусі на столичний Майдан Незалежності у суботу, 1 серпня.

 

Вибори у Білорусі відбудуться уже наступної неділі, 9 серпня.

 

Як повідомляє «Україна молода» з місця події, організаторами акції виступили білоруський Рух солідарності «Разам» та Білоруський інформаційний центр, який місяць тому відкрився у Києві.

 

Акція почалася хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника Герою Небесної Сотні Михасю Жизневському на європейській площі.

 

 

Після чого колона вирушила в бік майдану Незалежності. Учасники акції тримали в руках історичні білоруські біло-червоно-білі прапори та плакати з написами «Свободу Білорусі», «Ні політичним репресіям! Ні катуванням у в’язницях!», «Білорусь має право на іншу владу» тощо.

 

 

Продовжив акцію мітинг солідарності на Майдані Незалежності. Його учасники нагадали, що Україна й Білорусь 30 років тому починали йти одним демократичним шляхом відродження традицій і національної ідентичності, і відновлення цих процесів – єдина можливість повернення в єдиний європейський демократичний простір. І закликали українців до солідарності і підтримки білорусів у їхній боротьбі за право свободи слова і вільних виборів.

 

«26 років Лукашенко утримує владу за підтримки Москви. Білоруси виходять на вулиці під біло-червоно-білими стягами, щоб сказати, що мають право жити у вільній, незалежній і демократичній країні. Нині в усьому світі проходять акції солідарності з народом Білорусі», - зазначила, звертаючись до українців, співголова Руху солідарності «Разам» Олена Талстая.

 

На мітингу також виступив випускник однієї з Мінських гімназій Влад Римашевський, який розповів про купу неприємностей, які довелося пережити лише за те, що на випускному висловив сподівання, що після 9 серпня в Білорусі почнеться нове життя і що білорусам потрібні зміни, а наприкінці виступу виголосив білоруське гасло «Живє Бєлрусь!». Свою позицію він почав викладати і на своєму youtube-каналі. Тиждень тому хлопець виїхав з країни, остерігаючись політичних репресій.

 

«За тиждень у Білорусі вибори і ми українці, які співчувають Білорусі, а також білоруси, які тут у нас є, ми вийшли нагадати Києву, що в Білорусі не дотримуються Конституції, вибори проходять поза всякими правилами, без спостерігачів», — розповів керівник Білоруського інформаційного центру, поет Олександр Ірванець.

 

Він зачитав звернення Міжнародної коаліції за демократичне оновлення, яке на сьогодні підписали більше двох сотень відомих інтелектуалів із 40 країн світу, серед яких лауреат нобелівської премії письменник Маріо Варгас Льоса, режисера фільму «Ціна правди» Агнешка Голанд, філософ Френсіс Фукуяма, архітектор реформ Лєшек Бальцерович та інші.

 

«Десятки активістів опинилися за гратами за участь в законних і мирних акціях, включаючи лідерів опозиції Миколу Статкевича та Павла Северинця.

 

Міжнародна спільнота не має права ігнорувати грубі порушення прав людини та основних свобод білорусів і миритися з цим.

 

Ми висловлюємо підтримку народу Білорусі, який вимагає поважати свої права та свободи і виступає за вільні та справедливі вибори», - йдеться у зверненні. Олександр Ірванець закликав українську спільноту також долучатися до цього звернення.

 

                               Випускник однієї з Мінських гімназій Влад Римашевський втік з Білорусі. 

 

Наприкінці акції її учасники утворили символічний ланцюг солідарності з активістами, які в білорусі стали жертвами репресій. Усі скандували «Слава Україні!», «Живє Бєларусь!»,  «Свободу політв’язням!», «Свободу Білорусі!».

 

Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня. Це будуть шості вибори, у яких балотується Олександр Лукашенко, який безперервно керує країною 26 років. З 1996 року, коли на референдумі була прийнята нова Конституція Білорусі, яка зробила Лукашенка фактично одноосібним керівником Білорусі, ЦВК очолює Лідія Ярмошина.

 

Цього року Олександр Лукашенко ще до початку виборчої кампанії «зачистив» електоральне поле, ув’язнивши лідерів національної опозиції Миколу Статкевича та Павла Северинця, та не зареєструвавши двох потенційних сильних опонентів Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. За гратами опинився і блогер Сергій Тіхановський. Наразі 25 засуджених білорусів міжнародною спільнотою визнані політв’язнями.

 

Нині головну конкуренцію Лукашенку складає зареєстрована дружина блогера Світлана Тіхановська, яку підтримують дружина Валерія Цепкала Вєроніка та член штабу Віктора Бабарика Марія Колесникова. Зустрічі із цим «жіночим тріумвіратом» збирають в Білорусі багатотисячні мітинги.

 

Водночас не слід забувати, що Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів. Зокрема, під прикриттям боротьби з коронавірусом, на виборах обмежена реєстрація незалежних спостерігачів, у тому числі і закордонних.