Кучма вийшов з переговорної групи щодо Донбасу

13:59, 28.07.2020
Кучма вийшов з переговорної групи щодо Донбасу

Джерела в Офісі президента повідомило, що вихід Кучми з ТКГ пов’язаний з його віком.

Представник України на переговорах в Мінську Леонід Кучма більше не братиме участь в діяльності Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Офісі президента України.

 

Зазначається, що Володимир Зеленський із шаною та повагою поставився до рішення вийти з ТКГ. Він також подякував за його роботу на чолі української делегації на перемовинах у Мінську.

 

«Дякую за всі зусилля, яких ви доклали для розблокування Мінського процесу задля досягнення миру. Ваш досвід був надважливим і надзвичайно потрібним. Завжди готовий почути вашу пораду в майбутньому», — сказав Зеленський під час зустрічі з Кучмою, яка відбулася 28 липня.

 

Водночас, видання НВ, посилаючись на джерела в Офісі президента повідомило, що вихід Кучми з ТКГ пов’язаний з його віком. Цього року йому виповнюється 82.

 

Зі свого боку другий президент України заявив, що протягом останнього року робота ТКГ була відновлена ​​і значно просунулася, був здійснений ряд важливих кроків, досягнуті важливі домовленості. Водночас причини свого кроку він наразі не пояснив.

 

Другий президент також зазначив, що й надалі в разі необхідності готовий ділитися досвідом та надавати консультації щодо кроків на шляху до встановлення миру.
Що відомо про участь Кучми в ТКГ щодо Донбасу

 

Кучма брав участь в переговорах по Донбасу з перших тижнів війни та був повноважним представником України в ТКГ.

 

У 2014 році він підписав від офіційної української сторони так званий Мінський протокол. У вересні 2018 року вперше заявив про свій відхід з контактної групи по Донбасу.

 

В червні 2019 року президент Володимир Зеленський знову призначив його представником України в контактній групі по Донбасу.