Суд Нідерландів долучить до справи збиття MH17 інтерв'ю Гіркіна Гордону

09:37, 09.06.2020
Суд Нідерландів долучить до справи збиття MH17 інтерв'ю Гіркіна Гордону

8 червня у Нідерландах відбулося засідання суду, який розглядає справу збиття Boeing у 2014 році над Донбасом. 

 

Від початку першого блоку розгляду обсяг справи збільшився. Зокрема, до неї долучать скандальне інтерв'ю, повідомив головний суддя у процесі Хендрік Стейнхаюс, пише Deutsche Welle.

 

Загалом справа складає вже понад 40 тисяч сторінок. Її розгляд продовжать у липні.


Тодішній "міністр оборони ДНР" Ігор Стрєлков-Гіркін є одним із чотирьох обвинувачених, кому Нідерланди оголосили підозру.

 

Підкреслимо, що 12 травня в інтерв'ю Гордону Гіркін розповів, що знає про судову справу проти нього. У суді Нідерландів повідомляли, що не змогли особисто вручити Гіркіну підозру і зв'язатися з ним. Відтак, коли ватажок бойовиків Ігор Гіркін сказав, що знає про справу, це нібито має спростити оголошення вироку.

 

Сам журналіст заявив, що зробив ці інтерв'ю за співпраці із СБУ. У відомстві тим часом це і не спростували, і не підтвердили: заявили, що журналіст проявив ініціативу самостійно.


Матеріали інтерв'ю аналізують правоохоронці. СБУ вивчатиме можливість долучити їх до офіційного звинувачення Росії в агресії на Донбасі та окупації Криму.

 

Офіс генпрокурора вже виокремив цитати із інтерв'ю, за якими на Гіркіна можна складати обвинувачення.

 

Зокрема, Гіркін підтвердив: 


- Що йому відомо про кримінальне розслідування стосовно нього в Нідерландах у справі про збиття рейсу МН17. Тепер прокурори Нідерландів зможуть використати цю інформацію під час судового розгляду як підтвердження, що Гіркін може реалізувати своє право на захист від висунутого йому обвинувачення. Ці зізнання Гіркін зробив уперше.


- Що він і інші особи страчували людей без суду, убивали цивільних осіб, виганяли цивільне населення на примусові роботи, незаконно позбавляли волі та катували захоплене цивільне населення. Це порушення законів і звичаїв війни. Так, він зізнався, що 19-річний студент КПІ Юрій Поправко і 25-річний мешканець Стрия Юрій Дяковський були вбиті за його особистим наказом. Їхні тіла зі слідами тортур виявили в річці Торець під Слов’янськом навесні 2014 року. Також Гіркін визнав, що несе відповідальність за вбивство депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, який намагався зняти прапор неіснуючої "ДНР" з будівлі мерії.

 

- Що Росія розв’язала і вела агресивну війну проти України, утворювала і фінансувала незаконні збройні формування, контролювала їхню злочинну діяльність, засилала їх на територію України.

 

- Що колишнього командувача Військово-морських сил України схиляли до вчинення державної зради.

 

-Факти про захоплення будівель і споруд правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. В інтерв’ю Гіркін наполягав, що план захоплення будівель у Словʼянську розробив саме він.

- Що бойовики захоплювали зброю, військову техніку й озброєння Збройних сил України.
Причетність до вчинення терористичних актів і диверсій, зокрема він розповів, що саме його люди збивали вертольоти й літаки Повітряних сил ЗСУ, знищували мости, нападали на працівників СБУ, МВС і військових.

 

 

Як повідомляла «УМ», в березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над Донбасом. Через коронавірус судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня.

 

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

 

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.