Зеленко: включення Росіії до G7 дасть можливість послабити міжнародні санкції

16:29, 02.06.2020
Зеленко: включення Росіії до G7 дасть можливість послабити міжнародні санкції

Росія була членом G7 до 2014 року, коли клуб називався Великою вісімкою або G8.

Цього тижня президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з російським колегою Володимиром Путіним, повідомив Кремль. Він поінформував російського колегу про свою ідею проведення саміту G7 з можливим запрошенням лідерів Росії, Австралії, Індії та Республіки Корея.

 

Як інформує УМ, речниця МЗС України Катерина Зеленко вважає, що запрошення Росії на саміт “Групи Семи” (G7) навіть у статусі гостя стане для Кремля підтвердженням ефективності політики тиску у відносинах з демократичними країнами, повідомляє УНН.

 

"Виключення РФ з Групи у 2014 році стало наслідком російської агресії РФ проти України, у тому числі спроби анексії Кримського півострова та розв’язання конфлікту на Донбасі, а також інших порушень міжнародного права. Станом на 2020 рік РФ продовжує вищезгадані деструктивні дії. Запрошення РФ на саміт Групи Семи навіть у статусі гостя стане для Кремля підтвердженням ефективності політики тиску у відносинах з демократичними країнами, а також буде використано російською пропагандою для просування наративу про повернення Заходу до "business as usual“ у відносинах з РФ”, — підкреслила речниця МЗС.

 

Вона наголосила, що відповідний крок також “спростить завдання російській дипломатії у її спробах домогтися відновлення статусу РФ як повноправного учасника Групи та послаблення міжнародної санкційної політики”.

 

"Україна розраховує, що на саміті Групи Семи у США буде підтверджено солідарність з Україною у захисті її суверенітету та територіальної цілісності, а також подальшому здійсненні реформ", — додала Зеленко.

 

Нагадаємо, у Білому домі підтвердили проведення розмови між Трампом та Путіним щодо саміту G7. Раніше Трамп повідомив, що планує відкласти проведення саміту до вересня.

 

Після цього в уряді Великої Британії повідомили, що готові використати вето, щоб заблокувати повернення Росії до G7.

 

Як інформувала УМ, канцлер Німеччини Ангела Меркель відхилила запрошення американського президента Дональда Трампа взяти участь усаміті G7 в очному форматі.

 

Напередодні прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Росія не буде включена до країн-членів G7. 

 

Росія була членом G7 до 2014 року, коли клуб називався Великою вісімкою або G8. Через анексію Криму її виключили з цієї групи і більше вона не брала участь у зустрічах цього формату. Зараз членами G7 є Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та США.