Гончаренко на адресу Зеленського: «Вам не соромно?»

19:21, 20.05.2020
Гончаренко на адресу Зеленського: «Вам не соромно?»

Експерти вважають, що Зеленський і його оточення не поважають справжніх журналістів, бо їм потрібен піар. (Фото Офісу президента)

Народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко дотепно переадресував президенту Володимиру Зеленському питання від імені журналістів тих видань (серед них і газета «Україна молода»), яким відмовили в акредитації на пресконференцію в Маріїнському палаці з нагоди річниці інаугарації.

 

Як повідомляє «УМ», про це Гончаренко заявив з трибуни Ради.

 

Зокрема, обранець зазначив, що хотів би поставити Зеленському кілька запитань. Адже низку проукраїнських видань Банкова не акредитувала, «зате вони акредитували «Шарій.net». «Що це за сепарація ЗМІ?», – обурився Гончаренко.

 

Нардеп вирішив від імені журналістів, яких не пустили на прес-конференцію,  поставити питання президенту Зеленському. Тим більше, що ці ж питання сам Зеленський напередодні свого обрання ставив п’ятому президенту Петру Порошенку під час дебатів у форматі «стадіон, так стадіон».

 

Отже Гончаренко адресував Зеленському такі запитання:

 

1. Як так вийшло, що Україна практично найбідніша держава при багатому президентові, який має віллу в Італії і літає чартерами на відпочинок?

 

2. Чому Софію Федину і Марусю Звіробій знайшли за чотири години, а паліїв військових складів не можуть знайти кілька років?

 

3. Чому ніхто не сидить за Іловайськ і Дебальцеве?

 

4. Чому через шість років ми так і не знаємо імена вбивць на Майдані?

 

5. Чи не хотіли б ви взяти участь в експерименті і спробувати прожити на півтори тисячі гривень пенсії хоча б місяць?

 

6. Скільки грошей вам потрібно взяти з бюджету країни, щоб наїстися?

 

7. Куди поділися наші карпатські ліси?

 

8. Чому не покарані соратники Януковича?

 

«І головне питання: "Вам не соромно?» – підсумував Олексій Гончаренко.

 

Водночас, медіаексперт, шеф-редактор видання «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що «ця влада не поважає справжніх журналістів».

 

«Почали з Гордона (одне з перших запитань на прес-конференції Зеленського було від Дмитра Гордона, якого президент жартома назвав “спецагентом” – Ред.), завершили Шарієм. Це все, що можна сказати про пріоритети офісу президента в інформаційному просторі. У проміжках було багато «Ньюзвану», ЗІКу та телеканалу «Наш». Тому що на їхніх запитаннях, як, очевидно, вважають в ОП, Зеленському легше піаритися, виглядати правильним, зрозуміло, що і як відповідати – адже нічого несподіваного ті не спитають, порядок денний Раші заздалегідь відомий», - наголосила пані Лигачова.

 

Медіаексперт додає: «А ще всім журналістам було продемонстровано, хто важливий для влади. Візьми інтерв’ю у Поклонської і Гіркіна, скажи, що хочеш взяти інтерв’ю в Януковича – і тобі дадуть слово в перших рядах на прес-конференції президента. Маніпулюй як ведучий в ефірах так, що для будь-яких людей зі здоровим глуздом ти повинен стати нерукоподаваним – і тебе теж вшанують на прес-конференції президента. Зате розкажуть казки про розслідувачів із «Радіо Свобода»… Соромно».

 

На її думку, цій владі зручно з тими журналістами, які займаються політичною грою. Бо піар не любить справжніх журналістських запитань.

 

Як повідомляла «УМ», багатьом відомим журналістам та низці українських ЗМІ, серед яких і "Україна молода", відмовили в акредитації на пресконференцію Зеленського.

 

Натомість право поставити запитання Зеленському одним з перших отримав скандальний блогер Дмитро Гордон, який днями спілкувався з терористом Ігорем Гіркіним, а також журналісти одіозного видання проросійського блогера Анатолія Шарія.