«Щоб отримати страховку, ви пропонуєте лікарю померти»: Порошенко

14:27, 19.05.2020
«Щоб отримати страховку, ви пропонуєте лікарю померти»: Порошенко

На думку Порошенка, лікарі через тотальну незахищеність стали найбільш вразливою категорією в Україні. (Фото: eurosolidarity.org)

Лідер партії «Європейська Солідарність», експрезидент Петро Порошенко закликав парламент проголосувати за зміни до закону про страхування медпрацівників у разі захворювання на коронавірус і забезпечити виплати всім медикам, хто захворів на COVID-19.

 

На думку Порошенка, лікарі через тотальну незахищеність стали найбільш вразливою категорією в Україні.

 

Про це Петро Порогенко заявив сьогодні з трибуни Верховної Ради.

 

«Скажіть, будь ласка, як могло так статись, що лікарів на передньому краї боротьби з коронавірусом урядовці не цінують, не поважають і не захищають? Як могло статися, що з того, що наобіцяно медикам у відеороликах, не виконано майже нічого. Лише зараз, і то за не перевіреною інформацією, лише 14 регіонів виплатили 300% надбавку, яку ми з вами прийняли в цьому залі. І то лише за березень – а зараз третя декада травня», – повідомив Порошенко.

 

Він нагадав, що пропозиції фракції щодо страхування медиків були спотворені альтернативним законопроєктом від монобільшості.

 

«Обвели навколо пальця лікаря, який до клятви Гіппократа ставиться набагато відповідальніше, ніж деякі до присяги народного депутата. Щоб отримати страховку, ви пропонуєте лікарю померти. Із закону прибрано ключову норму виплати у випадку зараження під час протидії коронавірусу. Ще одна ваша знущальна вимога – інвалідність. Але досі ніхто не став інвалідом в усьому світі від коронавірусу. Ви страхуєте від того, чого в принципі не може бути. І вам байдуже, що кожен п'ятий інфікований зараз в Україні – це лікар», – зауважив Петро Порошенко.

 

«Може статися диво: раптом президент накладе вето на відповідний законопроєкт, і поверне його із пропозицією бути чесними з лікарями. Та, на жаль, я не вірю в чудеса», – зазначив п’ятий Президент.

 

Він закликав зареєструвати відповідний законопроєкт «Європейської Солідарності», який також підтримали фракції «Голос» і «Батьківщина».

 

«Цей законопроєкт щодо обов’язкового страхування медиків у разі захворювання на коронавірус: якщо влада не захистила лікарів, влада тим більше зобов’язана платити за наслідки власної байдужості, недбалості й некомпетенції», – переконаний Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, раніше лідер партії «Європейська солідарність», нардеп Петро Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити законопроєкт «Про обов'язкове страхування лікарів, в разі зараження на COVID-19».