Порошенко закликав Раду ухвалити закон про страхування медиків

08:24, 07.05.2020
Порошенко закликав Раду ухвалити закон про страхування медиків

Петро Порошенко і депутати фракції "ЄС" готові до компромісу із монобільшістю задля ухвалення закону про захист медиків.

Лідер партії «Європейська солідарність», нардеп Петро Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити законопроєкт «Про обов'язкове страхування лікарів, в разі зараження на COVID-19» під час позачергового засідання парламенту у четвер.

 

Після чого президент Зеленський має негайно цей закон підписати.

 

Як інформує «Україна молода» про це Порошенко сказав під час відеоконференції з профільним парламентським комітетом ВР.

 

За його словами, законопроєкт про страхування медпрацівників на випадок захворювання на коронавірус має бути терміново розглянутий та прийнятий в першому читанні та в цілому.

 

«Зволікати більше немає коли. Майже 20% хворих на коронавірус — медики. А це 2 551 випадок! Для порівняння, в інших країнах цей процент складає лічені відсотки, у середньому — не більше 2%. Упродовж минулої доби було інфіковано ще 72 медичних працівника. Нині на апаратах штучної вентиляції легень перебувають 14 медиків, 18 - померли. Закликаю депутатів: прийміть закон про страхування медиків. Давайте разом захистимо наших лікарів», - підкреслив автор законопроекту 3376 Петро Порошенко.

 

Експрезидент наголосив, що з кожним днем дедалі більше медпрацівників інфікуються, але ніякого соціального захисту від держави вони не мають.

 

На його думку, такою є ціна зволікання з ухваленням закону, бо медики є незахищені, вони не отримали обіцяних 300% надбавки, які ми з вами прийняли під час ухвалення бюджету.

 

Порошенко наголосив, що альтернативний законопроект, який подали «Слуги народу», передбачає виплату медичному працівнику або у випадку смерті, або у випадку настання інвалідності. Але така пропозиція неприйнятна, оскільки у світовій практиці не зафіксовані випадки інвалідності від коронавірусу. Це означає, що медики, які захворіють, не отримають нічого.

 

«Я переговорив з провідними інфекційними лікарями, з головним санітарним лікарем і поспілкувався з іноземними фахівцями. Хочу вам наголосити, що жоден з усіх захворілих – не лише лікарів, жоден не отримав інвалідність. Коронавірус не тягне за собою інвалідність. Це може бути лише як наслідок якихось супроводжуючих хвороб», - повідомив п’ятий президент України.

 

Тому він закликає депутатів зупинити профанацію: «Коли ми оголосимо, що ми виплачуємо страхові виплати лікарям після захворювання, а вони будуть приречені ходити збирати папери і врешті-решт нічого не отримають. Я готовий, як компроміс, і ця позиція погоджена за іншими авторами законопроекту, щоб ми об’єднали законопроекти, знайшли компроміс і подали єдиний узгоджений законопроект по обсягу страхових виплат. Будь ласка. Але не записуйте туди інвалідність, тому що це є професійно небезпечно!».

 

Порошенко вважає, що влада має захистити лікарів. І наголошує, що йдеться не про авторство і не про політичні дивіденди.

 

Лідер «ЄС» також наполягає, що закон має бути ретроспективним, тобто страхові виплати мають поширюватися і на ті випадки захворювання та смерті медпрацівників, які трапились з початку епідемії.

 

Зауважимо, що в середу фракція "Європейська Солідарність" зібрала 150 підписів для проведення позачергового засідання парламенту в четвер, на якому вимагає проголосувати закони про страхування лікарів та про масове тестування.

 

Після цього, керівництво фракції «Слуга народу» наказало депутатам монобільшості терміново розробити альтернативний законопроєкт: до ЗМІ потрапили скани внутрішньої переписки у чаті «слуг народу», де керівник фракції Давид Арахамія писав, що «не можна дозволити Пєті узяти політичні дивіденти».

 

На засіданні Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування в середу увечері розглядався відповідний законопроєкт Порошенка № 3376 і альтернативний законопроєкт більшості № 3376-1.

 

Як повідомляла "УМ", уряд мав намір скасувати другий етап медичної реформи, втім, через розголос цієї проблеми урядовці почали запевняти у зворотньому.