Київ готується до перемовин про повернення Криму

14:37, 18.05.2020
Київ готується до перемовин про повернення Криму

Україна пропонуватиме міжнародні переговори по Криму.

Українська влада працює над поверненням усіх своїх окупованих територій і пропонуватиме міжнародному співтовариству окрему платформу для переговорів щодо Криму.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявив віце-прем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

 

За його словами, Україна безумовно пропонуватиме міжнародні переговори по Криму.

 

«Україна повинна і буде, і робить це, обговорюючи з міжнародними партнерами. Для мене важливо, що на порядку денному президента і Донбас, і Крим в однаковому пріоритеті. І на саміті в Парижі в грудні 2019 року президент заявив, що Крим і Донбас – це Україна. Це важливо», сказав пан Резніков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", оприлюдненому в понеділок.

 

І додав: «Щодо Криму буде окрема платформа, тому що наявний нині "Мінськ" від самого початку створювався для вирішення питання Донбасу – для припинення військової агресії Росії проти України».

 

Пан Рєзніков наголосив, що коли йому запропонували очолити міністерство реінтеграції, йшлося одразу і про Донбас, і про Крим – а перше його відрядження на нинішній посаді була в Херсонську область, на лінію адміністративного кордону з окупованим Росією Кримом.

 

Урядовець також зазначив, що постачання води в тимчасово окупований Крим Україна відновлювати не буде: "Ніхто нічого не збирається відновлювати. Є проста відповідь: після деокупації в наш Крим ми поставляємо нашу воду".

 

Резніков наголосив, що зараз за ситуацію на півострові відповідає окупант – Росія. І згідно з Женевською конвенцією "вони (росіяни) зобов'язані забезпечити всі гуманітарні запити цивільного населення".

 

Нагадаємо, що на території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

 

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

 

У понеділок, 1 травня, Україна вшановує жертв депортації кримськотатарського народу.

 

Як повідомляла «УМ», в ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу президента і Кабімну було розміщено світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.