Австралію і ЄС підтримали 60 країн щодо розслідування походження коронавірусу

08:35, 18.05.2020
Австралію і ЄС підтримали 60 країн щодо розслідування походження коронавірусу

Ініціатива Австралії та ЄС знайшла такий широкий відгук саме напередодні Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.

Загалом 62 країни світу, серед яких Україна, Росія, ПАР, Великобританія, Індонезія, Японія, Південна Корея, Туреччина, підтримали ініціативу Австралії та Євросоюзу щодо проведення незалежного розслідування джерела походження і масового поширення коронавірусу та дій ВООЗ у зв'язку з пандемією.

 

Водночас цей задум викликав критику Китаю і США.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ в ніч на понеділок.

 

Ініціатива Австралії та ЄС знайшла такий широкий відгук саме напередодні Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, що відкривається в понеділок у Женеві.

 

Нова резолюція, яка буде представлена ​​дляголосуваннянаВсесвітнійасамблеїохорониздоров'я у вівторок, вимагає незалежного розслідування міжнародного реагування на пандемію і дій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

 

У проекті зазначається, що Україна також приєдналася до документу.

 

Асамблея, що складається з міністрів охорони здоров'я 194 держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров'я, збирається один раз на рік у Женеві, Швейцарія, для вироблення політики охорони здоров'я для ВООЗ. Цього року вона буде проводитися онлайн.

 

Міністр закордонних справ Австралії Меріс Пейн заявила, що прибічники цієї ініціативи хочуть "допомогти світу винести уроки, необхідні для захисту здоров'я". У свою чергу, речниця Європейської служби зовнішньої дії Вірджинія Батту-Хенрікссон зазначила, що Євросоюз має намір домогтися консенсусу щодо такого розслідування: "Нам потрібна підтримка всіх основних гравців, а Китай - один з них".

 

Водночас ініціатива провести розслідування викликала різкий осуд з боку Пекіна, який звинуватив Австралію, що першою озвучила цю ідею, в політичній атаці на Китай.

 

При цьому, в пропозиції, що зараз обговорюється, не згадується ні Китай, ані місто Ухань. Але в ній зазначається, що ВООЗ має співпрацювати з Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин для проведення "наукових і спільних польових місій" і "виявлення зоонозних джерел вірусу і маршруту його проникнення" до людей, "включаючи можливу роль проміжних господарів".

 

Натомість американські дипломати наполягають на жорсткішому формулюванні, що закликало б до розслідування походження вірусу, починаючи саме з Китаю, щоб з'ясувати, як саме спалах почався в Ухані.

 

Раніше президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео неодноразово звинувачували Китай в приховуванні інформації про вірус, що, на їхню думку, стало однією з причин глобальної пандемії.

 

Як повідомляла «УМ», згідно з аналізом Всесвітньої продовольчої програми ООН, через пандемію коронавірусу тільки цього року близько чверті мільярда людей на планеті можуть постраждати від голоду, пов'язаного з пандемією коронавірусу.