Інформаційна гігієна: Рада продовжила заборону російських соцмереж

20:49, 13.05.2020
Інформаційна гігієна: Рада продовжила заборону російських соцмереж

Верховна Рада ухвалила 1 березня антиколомойський закон і продовжила санкції проти російських медіаресурсів. (Фото Офісу президента)

Верховна Рада ухвалила постанову щодо пропозицій продовжити санкції проти російських медіаресурсів в Україні. Таке рішення депутати ухвалили випереджаючи відповідний указ президента Зеленського.

 

Як повідомляє «Україна молода», постанову про заборону соцмереж Росії підтримали 248 нардепів під час вечірнього позачергового засідання Ради у середу, яке тривали лише 17 хвилин.

 

Голова ВР Дмитро Разумков перед голосуванням наголосив, що постанова, яка пропонується за ініціативи фракцій "Голос" та "Європейська солідарність", не входить до компетенції парламенту.

 

Адже раніше 17 членів Ради національної безпеки та оборони прийняли рішення щодо санкцій. Після чого секретаріат РНБО передав проєкт указу про застосування санкцій щодо російських соцмереж та інтернет-сервісів до Офісу президента.

 

«Це не зона відповідальності і не компетенція Верховної Ради», - зазначив пан Разумков.

 

Тоді як нардеп від "Голосу" Роман Лозинський закликав колег підтримати ініціативу, щоб разом із СБУ, РНБО "поставити жирну крапку в цій історії" – продовжити санкції проти соцмереж та інших сервісів держави агресора.

 

         Одним з активних ініціаторів розгляду постанови про соцмережі РФ був Роман Лозинський. 

 

А голова фракції "Голос" Сергій Рахманін додав: "Стосовно того, має чи не має сенс ця процедура… Коли ми дезінфекторами миємо руки, ми час від часу нагадуємо собі, що треба дотримуватись правил гігієни. Сьогодні голосування зеленою кнопкою за цю постанову, - це демонстрація того, скільки людей у цій залі дотримуються інформаційної гігієни".

 

«Збройна агресія Російської Федерації проти України триває. Це призвело до загибелі тисяч українських воїнів та цивільних осіб, до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини її суверенної території, численних людських жертв, загроз її національним інтересам, безпеці і суверенітету. Відповідно, залишаються правові підстави, передбачені статтею 3 закону України “Про санкції”, для продовження застосування санкцій до припинення збройної агресії Російської Федерації проти України», – йдеться у пояснювальній записці.

 

Йдеться про заборону Інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет на території України до ресурсів сервісів Mail.ru (www.mail.ru) та соціально-орієнтованих ресурсів "ВКонтакте" (www.vk.com) та "Одноклассники" (www.ok.ru).

 

У фракції партії "Слуга народу" повідомили журналістам, що указ президента Зеленського щодо продовження санкцій проти російських соцмереж очікується 14 травня.

 

Раніше, Служба безпеки України внесла пропозиції РНБО щодо продовження заборони російських соцмереж ще на три роки. За словами голови СБУ Івана Баканова, він ініціював подальшу заборону не лише мереж "ВКонтакте" та "Одноклассники", а й сервісів "Яндекс", Mail.ru, "Доктор Веб", "Касперский", 1С і "Парус".

 

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що члени РНБО більшістю голосів підтримали пропозиції СБУ, тож «з метою введення в дію ухваленого рішення відповідний проєкт указу президента України передано до Офісу президента».

 

Як повідомляла «УМ», у травні 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій на три роки щодо російської інтернет-компанії "Яндекс", а також Mail.Ru Group, соцмереж "ВКонтакте" та "Одноклассники".

 

Указ був мотивований тим, що, за даними СБУ, російські спецслужби ведуть гібридну війну проти населення України, використовуючи у своїх спеціальних операціях ці інтернет-ресурси.