Гео Лерос проти Єрмака: «слуги народу» вимагають перевірити торгівлю посадами

19:00, 01.04.2020
Гео Лерос проти Єрмака: «слуги народу» вимагають перевірити торгівлю посадами

Гео Лерос закидає Денису Єрмаку посереднитво у схемах його брата Андрія Єрмака.

Народні депутати фракції "Слуга народу" вимагають у правоохоронців перевірити факти можливого продажу державних посад в оприлюднених нардепом Гео Леросом відеозаписах і притягнути причетних до такої «торгівлі» корупціонерів до відповідальності.

 

Адже низка правоохоронних органів чомусь намагається знайти кримінал у діях самого Лероса, а не в осіб про ймовірну корумпованість яких він повідомив.

 

Про це йдеться у публічній заяві депутатів, яку вони направили до Офісу генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України з вимогою в першу чергу розслідувати безпосередньо суть оприлюднених записів.

 

"Інформація може свідчити про торгівлю державними посадами за участі посадовців Офісу Президента України. Але реакція деяких правоохоронних органів у цих обставинах була вкрай дивною - адже запитання у них виникли не до змісту оприлюднених записів, на що в першу чергу ті повинні були б звернути увагу, а до факту того, що вони стали можливими. Вважаємо такі дії загрозливими для громадянського суспільства та його базових прав і свобод", - наголошують нардепи і закликають правоохоронців виключити дії, які можна було б розглядати, як тиск або переслідування Лероса.

 

Тим не менше, Гео Лерос повідомив, що у середу до нього додому приїхали представники СБУ, щоб вручити повістки на допити: «Приїхало СБУ за адресою мого проживання. Єрмак, коли мені чекати ДБР, прокуратуру? І скажи хай бахіли беруть».

 

Із правоохоронцями спілкувався адвокат, бо Гео Лерос нібито «поїхав за молоком». Слідчі повідомили, що здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації для відеофіксації зустрічей Дениса Єрмака, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 ККУ.

 

У свою чергу, брат голови Офісу президента Андрія Єрмака - Денис заявляє, що як громадянин вільний зустрічатися з ким завгодно і обговорювати, що завгодно, і те, що його брат чиновник, не повинне обмежувати його права.   

 

"Прокоментую ці плівки. Ну, по-перше: згідно із законом України я вільний громадянин, який має право зустрічатися з ким завгодно, знайомитися із ідеями громадян, проєктами, брати на розгляд їх резюме тощо. Я не є державним чиновником і в мене є ГО "Українське Бюро Національного Розвитку" яке займається розробками, науковими адаптаціями проєктів, пов’язаних з економікою, соціонікою. Той факт, що мій брат працює в Офісі президента не має обмежувати мої законні права на трудову діяльність. Я український громадянин і свої права знаю", - написав Денис Єрмак у Facebook.

 

За словами Єрмака, на плівках він зустрічається з різними "людьми, які пропонують різноманітні проєкти та ідеї, а також висвітлюють існуючі проблеми і корупційні схеми, які є в відповідних структурах".

 

І додав, що йому важливі саме проєкти, а не люди, які просто хочуть зайняти посади, оскільки ні його бюро, ні він особисто "ніяк до призначень не відносимось". Мовляв, якщо проєкт доречний, вигідний для держави, то він на підставі закону про звернення громадян направляє його та резюме його автора у органи державної влади.

 

Єрмак також прокоментував оприлюднені відео, вказавши, що в одному випадку була "під запис конкретна провокація на злочин", коли йому розповідали, що нібито якісь люди пропонують 620 тисяч доларів за якісь призначення та за зустріч зі ним.

 

За його словами, вони з "братом бійці у всіх розуміннях цього слова" і у них "небагата, але дуже дружня родина". 

 

                                                             Андрій Єрмак. 

 

Водночас, адвокат Масі Найєм, який представляє інтереси Гео Лероса, наголошує, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак досі так і не дав оцінки діям свого брата Дениса, а лише звинуватив народного депутата Гео Лероса у публікації плівок нібито на замовлення.

 

Пан Найєм вважає, що незалежний правоохоронний орган мав би відповісти на запитання, чи є в діях брата Андрія Єрмака склад злочину, а не на те, хто записував плівки і на чиє замовлення, – як про це говорив керівник Офісу президента.

 

Як повідомляла «УМ», нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака – проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади.

 

Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура за заявою Лероса розпочала кримінальне провадження.

 

Андрій Єрмак в свою чергу заявив, що на оприлюдненому відео дійсно його брат Денис. У зв'язку з поширенням відео Єрмак мав намір звернутися із заявою до СБУ та ДБР.