Проти депутата Лероса порушили дві кримінальні справи

16:44, 31.03.2020
Проти депутата Лероса порушили дві кримінальні справи

Лерос виклав у фейсбуці відео, на яких людина, схожа на Дениса Єрмака, проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на посади в органах влади.

Адвокат юридичної компанії “Міллер” Масі Найєм заявив, що Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України надіслало до Державного бюро розслідувань рапорт щодо вчинення нардепом від “Слуги народу” Гео Леросом шахрайства.

 

Про це Найєм повідомив у фейсбуці.

 

Одна стосується публікації ним відео з братом глави Офісу президента Андрія Єрмака, а друге - муралу на станції метро "Осокорки".

 

Після скандалу навколо відеозаписів з Денисом Єрмаком до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено справу за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

 

Адвокат Масі Найєм повідомив у фейсбуці про ще одне кримінальне провадження - за ч. 2 ст. 190 - шахрайство.

 

Згідно з фабулою справи, Лерос, будучи радником міністра інформаційної політики та радникам мера Києва, нібито пролобіював виділення 3,7 млн гривень з державного бюджету на арт-проект Art United Us.

 

"Державне підприємство "Центр захисту інформаційного простору України", яке підпорядковане Міністерству інформаційної політики України, 29.08.2018 року оголосило конкурс на закупівлю послуг зі створення й інтерпретації художніх і літературних творів. Переможцем зазначеного тендеру став підконтрольний народному депутату України Леросу Гео Багратовичу ФОП Смачелюк Денис Анатолійович, який виступив єдиним учасником торгів, водночас зазначена закупівля відбулася за переговорною процедурою, що може свідчити про наявність корупційних ризиків", - сказано в рапорті СБУ, частину якого оприлюднив Найєм.

 
За словами захисника, нардеп Лерос “готовий до будь-яких слідчих дій, які передбачені процесуальним законодавством”.
 
 
“Єдине… спадає на думку, що це не збіг обставин, що ДБР та СБУ протягом двох днів завели дві справи проти Гео Лероса. Нагадайте, хто призначає очільників цих двох правоохоронних органів?”, – питає Масі Найєм у соцмережі.
 
 
 
Нагадаємо, 29 березня Лерос виклав у фейсбуці відео, на яких людина, схожа на Дениса Єрмака, проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на посади в органах влади.
 

У відповідь глава ОПУ Андрій Єрмак пообіцяв звернутися в СБУ і ДБР, щоб встановити походження відео..

Нагадаємо, нардеп від “Слуги народу” Гео Лерос, автор відомих патріотичних муралів, виступив проти політики ОП, зокрема проти створення “консультативної ради з ОРДЛО”, та підтримав усунення з посади Сергія Сивохо.


Після цього президент Зеленський звільнив його з посади свого позаштатного радника.

 

30 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що до неї звернувся нардеп Гео Лерос та зареєструвала кримінальне провадження за фактом зловживання впливом.