Марченко і Степанов призначені міністрами фінансів і охорони здоров’я

16:53, 30.03.2020
Марченко і Степанов призначені міністрами фінансів і охорони здоров’я

Максим Степанов складає присягу в масці після призначення міністром МОЗ.

Верховна Рада призначила міністром охорони здоров'я Максима Степанова і міністром фінансів Сергія Марченка з другої спроби на третьому позачерговому засіданні протягом понеділка.

 

Не зважаючи на те, що їхні кандидатури не знайшли підтримки обранців під час засідання о 14:00, Кабінет міністрів перереєстрував постанови про їхнє призначення, що дало можливість монобільшості «проштовхнути» ці кандидатури на шляху до міністерських крісел.

 

За призначення Марченка міністром фінансів проголосували 256 нардепів, а за Степанова - 246.

 

Зокрема, за Степанова 195 голосів віддала фракція "Слуга народу", 21 - ОПЗЖ, 13 - група "Довіра" і 9 позафракційних.

 

За Марченка проголосували 212 "слуг", 17 членів фракції "Голос", 15 депутатів з "Довіри" і 7 позафракційних.

 

Новобрані міністри склали присягу з трибуни Ради у захисних масках, подібне відбулося у парламенті вперше.

 

Після того до Ради прибув президент Володимир Зеленський, який також вперше в історії незалежної України вдягнув маску в сесійні залі але був без захисних рукавичок.

 

Депутати засідали у медичних масках та рукавичках через ризик заразитися коронавірусом, через який в Україні оголошено карантин до 24 квітня.

 

Як повідомляла «УМ», парламент уже провів два позачергових засідання у понеділок: перше тривало близько 30 хвилин, хоча на нього було винесено широке коло питань, друге тривало менше 10 хвилин.

 

Народні депутати підтримали закони для протидії епідемії COVID-19, ухвалили закон про свою роботу під час карантину, звільнили міністра охорони здоров’я Іллю Ємця та міністра фінансів Ігоря Уманського, але провалили призначення їхніх наступників, а також зміни до держбюджету-2020.

 

На другому засіданні Верховна Рада підтримала зміни щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців (№3254).