Справа МН17: родичі загиблих вимагатимуть компенсації

13:14, 09.03.2020
Справа МН17: родичі загиблих вимагатимуть компенсації

Судовий комплекс Схіпхол є будівлею суворого режиму з посиленими заходами безпеки.

Частина родичів загиблих у катастрофі авіалайнера MH17, збитого бойовиками на Донбасі, повідомили суд у Гаазі, що вимагатимуть фінансової компенсації.

 

Про це стало відомо після початку слухань у справі МН17 в судовому комплексі Схіпхол у Нідерландах в понеділок.

 

Виступаючи на початку слухань головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс оголосив, що до суду надійшли заяви із вимогами про фінансову компенсацію.

 

«84 родичі загиблих родичів повідомили про вимоги щодо компенсації», - заявив він.

 

Суддя не розкрив деталі щодо заявлених вимог про компенсацію, ці дані будуть оприлюднені згодом. Він водночас наголосив, що заяви про компенсацію мають бути належним чином обґрунтовані.

 

Також відомо, що 49 родичів загиблих планують виступити під час слухань.

 

Наразі не повідомляється, громадяни яких держав заявили про свою вимогу щодо компенсації.

 

На судове засідання по MH17 не прийшов жоден з підозрюваних, але один з них найняв команду адвокатів.

 

Для слухання цієї справи призначено трьох суддів. Головуватиме суддя Гендрік Стейнгаюс. Інші двоє суддів – Дагмар Костер і Гелен Керстенс-Фокенс. До процесу також залучили двох резервних суддів. Це Даан Гласс та Едіт Поппе-Гілесен.

 

Резервні судді потрібні для того, щоб замінити когось з основної трійки суддів, наприклад, у разі хвороби, аби розгляд справи тривав без перерв. До цього усі судді здебільшого вели кримінальні справи.

 

Також у залі перебуває українська делегація. Слідчу групу від України очолює заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

 

Для представників ЗМІ біля судового комплексу Схіпхол звели пресцентр. Тимчасова будівля розташована навпроти судового комплексу (будівля суворого режиму з посиленими заходами безпеки та приміщеннями для утримання підсудних) і може вмістити близько 500 представників ЗМІ. У пресцентрі забезпечили пряму трансляцію судового засідання.

 

Як повідомляла «УМ», судове засідання в Нідерландах відбудеться на підставі доказів, зібраних Спільною слідчою групою (JIT) за участю правоохоронних органів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

 

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири й 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

 

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

 

Згодом прокуратура Нідерландів пред'явила звинувачення чотирьом фігурантам і викликала їх для слідчих дій. Йдеться про полковника ГРУ Генштабу ЗС РФ Сергія Дубинського (позивний "Хмурий"), який нині є генералом, колишнього офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна (позивний "Стрелок"), підполковника ГРУ Олега Пулатова (позивний "Гюрза") та бойовика «ДНР» Леоніда Харченка (позивний "Кріт").

 

За оцінками юристів, судовий процес  по звинуваченню чотирьох причетних до катастрофи малайзійського авіалайнера MH-17 триватиме 4-5 років.