Справа МН17: Зеленський сподівається на покарання винних

08:51, 09.03.2020
Справа МН17: Зеленський сподівається на покарання винних

Розгляд справи МН17 розпочинається у Гаазі 9 березня

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що на суді у справі катастрофи малайзійського Боїнга над Донбасом буде встановлено справедливість і винні понесуть відповідальність. Розгляд справи розпочинається у Гаазі сьогодні, 9 березня.

 

Про це Зеленський написав у соцмережах у неділю ввечері.

 

«Cпільно з партнерами з Австралії, Бельгії, Малайзії та Нідерландів українські фахівці провели висококласну роботу зі збору доказів у справі МН17. 9 березня розпочнеться розгляд справи у суді в Гаазі. Вірю, що справедливість буде встановлено і винні понесуть відповідальність за загибель 298 людей», - зазначив глава держави.

 

Тоді як новопризначений глава МЗС Дмитро Кулеба написав у Twitter: «Вітаю початок судового розгляду у справі MH17 у Нідерландах. Потрібно поіменно встановити весь ланцюжок злочинців, які вбили 298 людей. Аби більше ніхто не міг, вкидаючи фейкові теорії, знущатися з горя рідних і близьких. Вони мають право на правду і справедливість».

 

Нагадаємо, що суд над підозрюваними у збитті MH-17 розпочнеться 9 березня 2020 року та розтягнеться на 25 тижнів.

 

Графік судових засідань є таким: 9-13 березня 2020 року; 23-27 березня 2020 року; 8 червня — 3 липня 2020 року; 31 серпня — 13 листопада 2020 року; 1 лютого — 26 березня 2021 року.

 

Справу розглядатимуть троє суддів Окружного суду Гааги, засідання транслюватимуть наживо.

 

Акредитацію для висвітлення судового процесу у справі про збитий малайзійський Боїнг кілька днів тому запросило понад 400 представників ЗМІ, тоді як для преси у суді зарезервовано 15 місць.

 

Також у залі суду зарезервовано 25 місць для родичів загиблих, які мають право виступити в суді і розповісти про свої страждання, у них також є право заявити про відшкодування збитків, і є ряд для адвокатів і підсудних.

 

Крім того, у залі суду в Гаазі є публічна трибуна – там перебуватимуть міжнародні спостерігачі, яких вже зареєстровано 65. Таким чином, у судовій залі перебуватиме понад 100 осіб.

 

Як повідомляла «УМ», судове засідання в Нідерландах відбудеться на підставі доказів, зібраних Спільною слідчою групою (JIT) за участю правоохоронних органів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

 

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири й 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

 

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

 

Згодом прокуратура Нідерландів пред'явила звинувачення чотирьом фігурантам і викликала їх для слідчих дій. Йдеться про полковника ГРУ Генштабу ЗС РФ Сергія Дубинського (позивний "Хмурий"), який нині є генералом, колишнього офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна (позивний "Стрелок"), підполковника ГРУ Олега Пулатова (позивний "Гюрза") та бойовика «ДНР» Леоніда Харченка (позивний "Кріт").

 

За оцінками юристів, судовий процес  по звинуваченню чотирьох причетних до катастрофи малайзійського авіалайнера MH-17 триватиме 4-5 років.