Відставка Рябошапки: у «Слузі Народу» ще не визначилися

14:40, 04.03.2020
Відставка Рябошапки: у «Слузі Народу» ще не визначилися

Депутати фракції "Слуга народу" ініціювали збір підписів для проведення у четвер о 18.30 позачергового засідання Верховної Ради задля розгляду проєкту постанови про висловлення недовіри Генеральному прокурору Руслану Рябошапці.

 

Про це журналістам у кулуарах парламенту повідомив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

 

"Так, триває збір підписів – треба 150 підписів. Хвилин 20 тому вже були близько 70 підписів. Думаю, що шанси великі. Підписи збираються за проведення позачергового засідання по питанню по проєкту постанови про відставку Генерального прокурора", - сказав Корнієнко.

 

3 березня у ВР зареєстрували проєкт постанови про висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці. Документ зареєстрований під № 3154. Проєкт підписали понад 100 народних депутатів від фракції "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина", депутатської групи "За майбутнє".

 

У пояснювальній записці зазначається, що, зокрема, "за більш ніж пів року перебування на посаді генеральний прокурор Руслан Рябошапка не продемонстрував будь-якої активності у розслідуванні протиправної діяльності найвищих посадових осіб держави".

 

Згідно з п. 25 ст. 85 Конституції, до повноважень Верховної Ради входить надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України генерального прокурора та висловлення недовіри генеральному прокуророві.

 

Висловлення недовіри генпрокурору має наслідком його відставки з посади.

 

Яке писала УМ, середу о 16.00 розпочнеться позачергове засідання парламенту, скликане на вимогу Президента.

 

Згідно з порядком денним, на засіданні планується розгляд питання про Кабінет міністрів України. Напередодні увечері за результатами засідання фракції "Слуга народу" стало відомо, що Прем'єр-міністр Олексій Гончарук подав до Верховної Ради заяву про відставку. За словами народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського, члени фракції "Слуга народу" планують її підтримати.

 

На місце Гончарука планується призначити чинного віцепрем'єр-міністра, міністра розвитку громад та територій Дениса Шмигаля.

 

Гончарук був обраний Прем'єр-міністром 29 серпня 2019 року. До цього він очолював аналітичну організацію "Офіс ефективного регулювання" (BRDO).