Мінфін представив держбюджет-2020

13:17, 20.09.2019
Мінфін представив держбюджет-2020

Міністерка фінансів України Оксана Маркарова представила проєкт бюджету на 2020 рік Верховній Раді. Депутати не стали голосувати за нього у першому читанні, але взяли документ у роботу.

 

Про це повідомляє Громадське.

 

Під час представлення законопроєкту, депутати розкритикували його за надто низькі показники соціального зростання, а також за те, що він не відповідає деклараціям уряду, який, зокрема, обіцяв пришвидшення зростання економіки на 5-7% щороку (проєкт бюджету на 2020 рік розрахований на зростанні ВВП на 3%).

 

Також профільний комітет Верховної ради розкритикував законопроєкт про держбюджет через те, що уряд вніс його з порушеннями. Зокрема, напередодні Кабмін мав затвердити трирічну бюджетну декларацію — план розвитку та бюджетів на наступні 3 роки. Відповідно до цієї декларації уряд мав розробити бюджет на 2020 рік. Водночас, декларації ухвалено не було.

 

За словами Оксани Маркарової, цьогоріч разом з проєктом бюджету на наступний рік уряд вперше не подаватиме змін до Податкового кодексу, як робив це у всі попередні роки: бюджет-2020 розраховано на чинних ставках податків та зборів, а також чинних податкових правилах.

 

Оксана Маркарова також заявила, що майже третина державного бюджету на 2020 рік піде на виплату боргів.

 

"Багато хто звернув увагу, що ми витрачаємо дуже багато в цьому бюджеті на виплату і обслуговування внутрішнього і зовнішнього боргу", - сказала міністр.

 

За її словами, майже третина бюджету йде на ці видатки.

 

"Тому що після 2015 року, після реструктуризації у нас було кілька років, коли нам не треба було повертати. На жаль, з 2019 року ця ситуація повернулася", - заявила Маркарова.

 

"Але те, що ми повністю забюджетували і повністю виконаємо свої зобов’язання дозволить нам на кінець 2020 року наш борг до ВВП знизити до 46,7%. Це робить нашу економіку стійкішою, це робить нас більш готовими до наступних років і дозволить нам більше коштів в майбутньому виділяти на розвиток", - підсумувала вона.

 

Як повідомляла УМ, уряд 15 вересня подав на розгляд до Верховної Ради проєкт Державного бюджету на наступний 2020 рік.

 

Долар до кінця наступного року, як прогнозують в уряді, коштуватиме 28,2 гривень.

 

 Кабмін закладає дефіцит держбюджету на наступний рік на рівні 2,09%