Прокуратура Криму закликає не брати участь у «виборах» на півострові

11:12, 08.09.2019
Прокуратура Криму закликає не брати участь у «виборах» на півострові

Прокуратура Криму закликає жителів окупованого півострова не брати участь у незаконних виборах, які проводяться Росією у неділю на території АР Крим та Севастополя.

 

Про це повідомила прессекретар прокуратури Криму Катерина Діденко в Facebook.

 

«Так звані вибори депутатів кримського парламенту і місцевих рад, які РФ проводить сьогодні, 8 вересня 2019 року, на території тимчасово окупованого півострову не визнаються законними в Україні, ЄС, США і ряді інших країн світу», - заявила вона.

 

Катерина Діденко нагадала, що в рамках кримінального провадження голові «Избирательной комиссии Республики Крым» повідомлено про підозру у вчиненні державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади, також вказану особу оголошено у розшук.

 

Водночас МЗС України закликає міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих «місцевих виборів» в окупованому Криму і посилити тиск на РФ.

 

«Результати цього незаконного голосування є юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством. Всі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму особи нестимуть відповідальність згідно із законодавством України», - йдеться в заяві.

 

Як стверджують у відомстві, нові порушення міжнародного права з боку Росії свідчать про необхідність не лише продовження, але й посилення міжнародного політичного та економічного тиску на РФ з метою відновлення територіальної цілісності України, у тому числі у вигляді обмежувальних заходів, пов’язаних з окупацією Криму. Будь-які кроки, спрямовані на послаблення санкційного тиску, так звана «нормалізація та налагодження діалогу» на зразок безумовного відновлення роботи РФ у ПАРЄ, лише стверджує державу-окупанта у її безкарності та заохочує до нових правопорушень.

 

«МЗС України закликає міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих «місцевих виборів» в тимчасово окупованому Криму, не допускати контактів на національному та регіональному рівнях з незаконними інституціями російської окупаційної адміністрації та її представниками, а також посилити зусилля з метою припинення окупації Криму»,  - йдеться в заяві. 

 

У Росії в неділю проходить єдиний день голосування - близько 6 тисяч виборчих кампаній і референдумів різного рівня, в тому числі в окупованому Криму.

 

Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року в результаті проведення "референдуму", невизнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. В даний час окупований Росією Крим і сама Росія знаходяться під санкціями західних країн, під санкції потрапляють також компанії, що працюють з цими країнами або Кримом в певних сферах.