У Києві відбувається інавгурація Володимира Зеленського (онлайн, фото, відео)

09:15, 20.05.2019
У Києві відбувається інавгурація Володимира Зеленського (онлайн, фото, відео)

Володимир Зеленський (фото: "Українська правда")

Сьогодні у Києві відбувається інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського.
 
Як відомо, дату присяги визначила Верховна Рада 315 голосами.
 
Інавгурація розпочинається о 10-й годині.
 
Після принесення Зеленським присяги українському народу глава Конституційного Суду повинен буде оголосити, що президент вступив на свою посаду, і вручити йому офіційні символи влади. Всі подробиці онлайн, фото і відео - в матеріалі "УМ".
 
10:34 "Після перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: "тату, я по телевізору чув, що Зеленський президент, тепер я теж президент?" Тепер я зрозумів, що це істина - кожен з нас президент. Не 73%, які за мене голосували, а всі 100%. Це наша спільна перемога, за яку ми несемо спільну відповідальність. Кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні", - сказав Зеленський.
 
10:31 На церемонії присутні також колишні президенти України - Кравчук, Кучма, Ющенко і Порошенко, нардепи, глава КСУ, генпрокурор, міністри.
 
10:21 Голова Конституційного суду Наталія Шаптала оголосила, що Володимир Зеленський офіційно вступив на пост президента України.
 
10:20 Володимир Зеленський склав присягу на Пересопницькому Євангелії. Текст присяги він скріпив підписом.
 
10:15 У Верховній Раді пролунав гімн України після відкриття засідання. Новообраний президент промовляв слова гімну.
 
кадр ТСН
 
 
У Раді також присутня дружина Зеленського - майбутня перша леді.
 
кадр ТСН
 
кадр ТСН
 
 
10:10 На балконі в парламенті знаходиться Філарет разом з іншими релігійними представниками.
 
фото: РБК-Україна
 
10:03 Андрій Парубій відкрив засідання Верховної Ради з нагоди інавгурації. Наразі він представляє іноземних гостей.
 
09:59 Володимир Зеленський пішки прийшов до ВР, обійшовши Маріїнський парк і зробивши зупинку на оглядовому майданчику. Його поява викликала ажіотаж у його прихильників, найчастіше Зеленському кричали "не підвели!", передає "РБК-Україна".
 
кадр ТСН
 
09:49 Біля Маріїнського палацу готуються до урочистостей. Перед входом розкладено червону доріжку, вишикувалися військові.
 
фото: "Громадське"
 
09:35 Металеві рамки на вході до Маріїнського парку, куди Зеленський запрошував дивитися його присягу, майже порожні. Очевидці зазначають, що навіть на флешмоб "Дякую" під Адміністрацію президента Порошенка прийшло "в 100 разів" більше людей.
 
"Київ не вітає того, кого не обирав. Напевно, на Сході чи Півдні його зустрічали б більш масово", - написала у Фейсбуку Ярослава Міщенко.
 
фото: соцмережі
 
09:42 Народний депутат Борислав Береза веде трансляцію із зали Верховної Ради:
 

09:20 До Верховної Ради приїхав глава ПЦУ митрополит Епіфаній.
 
09:16 На інавгурацію приїхали колеги Зеленського по Кварталу - Євген Кошовий, Юрій Корявченков, Міка Фатальний. Кошовий розповів журналістам, що в Раду він заходити не буде і дивитися церемонію буде на екрані під будівлею парламенту. 
 
 

 

09:08 Цією дорогою Володимир Зеленський пройде до парламенту. Навколо в парку зібралося кілька сотень людей, привітати новообраного президента.
 
фото: "РБК-Україна"
 
08:59 Під парламентом збираються журналісти і жителі Києва, охочі подивитися на новообраного президента України.
 
фото: "РБК-Україна"
 
08:56 На першому поверсі Верховної Ради вишикувалася почесна варта в очікуванні церемонії інавгурації.
 
фото: "РБК-Україна"
 
08:55 А всередину Верховної Ради журналістів пропускають тільки в кулуари третього поверху. На балкон преси можуть потрапити тільки три десятка фотографів, яких обрала прес-служба парламенту. Багато журналістів міжнародних ЗМІ не можуть потрапити всередину.
 
фото: "РБК-Україна"
 
08:51 У Маріїнському парку встановили 10 металевих рамок. Пускають туди і журналістів, і всіх громадян. Перевіряють на вході співробітники управління державної охорони.
 
08:48 Рух по вулиці Грушевського перекрито. Крім того, о 08:35 станція метро Арсенальна закрита на вхід, пасажири можуть тільки виходити.
 

07:35 У неділю біля Верховної Ради пройшла репетиція інавгурації, під час якої новообраного президента заміняв статист. А ввечері до будівлі парламенту прибув і сам Зеленський, передає "РБК-Україна.
 
 
При цьому Володимир Зеленський пообіцяв незручності Раді через інавгурацію 20 травня. Зеленський також запросив охочих дивитися його інавгурацію до Маріїнського парку.
 
 
Нагадаємо, напередодні в Києві почали перекривати вулиці з нагоди інавгурації.