«Тримайте планку, Петре Олексійовичу»: Тимошенко підтримала президента

21:34, 15.04.2019
«Тримайте планку, Петре Олексійовичу»: Тимошенко підтримала президента

Тимошенко побачила в поведінці Зеленського "приниження всієї Української держави" (фото: facebook.com / Юлія Тимошенко)

Президентські вибори 2019 року стали третіми і, не виключено, останніми для Юлії Тимошенко як кандидата. 58-річна лідерка "Батьківщини" показала гідний результат, заручившись підтримкою понад 2,5 мільйона українців - це більше за її показник на виборах-2014.
 
Юлія Володимирівна стартувала однією з перших, обрала імідж "мудрої матері". Вона взяла на озброєння ґрунтовну програмну розробку - "Новий курс України", зробивши наголоси на вирішенні соціальних проблем та критиці економічних провалів чинної влади.
 
Ще півроку тому Тимошенко була безумовним фаворитом виборів: із рейтингом близько 20% вона майже вдвічі переважала найближчих переслідувачів. Щоправда, тоді ніхто й гадки не мав, що, поки основна конкуренція розгортається між Тимошенко і Порошенком, із "засідки" непомітно заходить шоумен Зеленський. Власне, цей ставленик "Інстаграму", "Вечірнього кварталу" та олігарха Коломойського і "відкусив" у пані Юлії той шмат голосів, яких їй не вистачило для виходу у другий тур.
 
Після 31 березня Тимошенко як політик-державник визнала поразку і не стала дестабілізувати ситуацію та оскаржувати результати першого туру в судах.
 
Юлії Володимирівні слід віддати належне ще й у тому, що саме вона першою попередила Україну про загрозу у вигляді Зеленського. У 2017 році, в програмі "Hard з Влащенко" на каналі ZIK, Тимошенко сказала: "Готується новий кандидат на президентські вибори від об’єднаних олігархів, які не готові здавати свої позиції. Це людина, яка Зеленого уявлення не має ані про економіку, ані про фінанси, ані про кризу, ані про війну... Ключові клани країни готують собі маріонетку. Вона мусить бути таким собі "болванчиком", який сидітиме на президентській посаді".
 
Уже цієї весни, коментуючи зрослу популярність Зеленського, лідерка "Батьківщини" констатувала: виборці "починають голосувати за людей, які не мають нічого спільного з професійним і ефективним управлінням країною". Тимошенко порівняла Зеленського із "борщем з чебурашки" і наголосила: "Це якийсь експеримент, але це точно не смачно".
 
Тож, схоже, Юлі Тимошенко перед другим туром таки визначилася, хто з двох фіналістів є більшим лихом і для неї особисто, і для всієї України. Формальним поштовхом для її заяви 12 квітня стала обурлива поведінка Зеленського напередодні в ефірі програми "Право на владу": комік, замість прийти на чесну дискусію, грубив президентові Порошенку по телефону, перебивав його і кидав трубку.
 
Тимошенко побачила в такій поведінці Зеленського "приниження всієї Української держави". Вона насварила його та закликала "не нищити честь і гідність президентського статусу" і в передчутті перемоги "не влаштовувати бої навколо посади".
 
Водночас Леді Ю визнала, що Порошенко "зробив частину добрих справ для нашої держави", та порадила йому "в цей важкий час тримати президентську планку і, як би важко не було, захистити статус президента і статус держави".
 
Більшість ЗМІ і користувачів соцмереж розцінили такі слова Юлії Володимирівни фактично як підтримку Порошенка. 
 
"Юлія Володимирівна прекрасно розуміє, що якщо президент Порошенко - в країні будуть європейські правила, ніхто не буде нікого пресувати, бити, кидати в підвали і тому подібне. А якщо в нас кримінальна диктатура, яку олігархи хочуть встановити при Зеленському, то все буде зовсім інакше", - прокоментував позицію Тимошенко перед другим туром виборів-2019 політолог Олександр Палій.
 
Як повідомляла "УМ", 12 квітня Юлія Тимошенко записала звернення до Володимира Зеленського та Петра Порошенка після "телефонних дебатів" між ними напередодні.
 

Звертаючись до Порошенка, Тимошенко порадила йому тримати президентську планку: "В цей час я раджу вам не ставати частиною чужого шоу, тримати президентську планку. І як би важко не було, захистити статус президента і статус держави".

 

Зеленському ж Тимошенко рекомендує не влаштовувати бої навколо посади президента.

 

"Я також хочу звернутись і до людини, яка, можливо, через декілька тижнів вже може стати президентом України. Я хочу звернутись до Володимира Зеленського. Якщо ви мрієте обійняти цю посаду, бережіть гідність і честь цієї посади. Не треба навколо неї влаштовувати бої. І не треба, борючись за статус президента, нищити честь і гордість президентського статусу", - сказала вона.