ЄС закликав Росію припинити напади на кримських татар

13:22, 30.03.2019
ЄС закликав Росію припинити напади на кримських татар

(фото Радіо Свобода)

Європейський союз вимагає від російської влади припинення переслідувань кримських татар і очікує, що "всі незаконно затримані українці будуть звільнені без зволікань".

 

Про це офіційний Брюссель вказав у своїй заяві від 30 березня, повідомляє Радіо Свобода. 

 

"Європейський союз очікує, що Російська Федерація припинить цю практику і зробить всі необхідні кроки для забезпечення того, щоб права людини і основні свободи могли здійснюватися в Криму усіма без будь-якої дискримінації", – йдеться в заяві.

 

Контрольований Росією суд в столиці Криму Сімферополі 29 березня взяв під арешт до 15 травня 23-х кримських татар за звинуваченням у приналежності до забороненої в Росії і на території анексованого нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір".
 
Крім того, російські силовики напередодні затримали 24-го кримськотатарського активіста, який після масових обшуків в анексованому Криму перебував у розшуку.
 
Як повідомляла "УМ", через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.