«Немає Європи без України»: Дональд Туск під овації виступив українською мовою в Раді (відео)

13:07, 19.02.2019
«Немає Європи без України»: Дональд Туск під овації виступив українською мовою в Раді (відео)

Дональд Туск: "Часто повторюю у Брюсселі: не вчить їх бути Європою, вчиться у них, що таке Європа" (кадр відео)

Президент Європейської ради Дональд Туск під час виступу у Верховній Раді 19 лютого в Києві заявив, що підтримка України є обов’язковою рисою для політиків Європи.
 
Дональд Туск нагадав про те, що Революція гідності починалася і проходила під прапорами Європейського союзу.
 
"Завжди пам’ятатиму прапори із золотими зірками на Хрещатику під час революції та Оду радості яка лунала по всій Україні", - цитує його "Європейська правда".
 
Дональд Туск також наголосив, що Україна ще тоді довела свою справжню європейськість.
 

 
"Часто повторюю у Брюсселі: не вчить їх бути Європою, вчиться у них, що таке Європа", - пояснив він.
 
На думку президента Європейської ради, зараз, у часи агресії Росії, Європейський союз та його держави члени мають демонструвати безумовну підтримку України: "Тільки той хто солідарний з Україною - має право називатися європейцем. Хто готовий продавати Україну - продає майбутнє Європи".
 
 
Туск нагадав, що саме ті політики, які виступають проти єдиної Європи - ставлять під сумнів територіальну цілісність України. "Скажи, що думаєш про Україну і я знатиму, що ти думаєш про Європу", - зауважив він
 
Дональд Туск також процитував Папу римського Іоанна Павла Другого і зауважив, що його слова зараз стосуються і України.
 
"Немає справедливої Європи без незалежної Польщі. Немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. А простіше кажучи, немає Європи без України", - заявив він, викликавши овації у залі Верховної ради.
 
Дональд Туск також запевнив, що Європа ніколи не визнає анексію Криму Росією і не відмовиться від санкцій, поки Росія не виконає свої зобов'язання; а також Євросоюз ніколи не змириться з агресією Росії в Азовському морі.
 
"Я знаю, що почуття самотності під час небезпеки набагато гірше, ніж наступ ворога. ... Але багато хто з нас почули ваш крик і зрозуміли, навіть якщо комусь знадобилося багато часу. Тому сьогодні тут можу повторити не тільки від свого імені, але й від імені всього Європейського Союзу - ми з вами і хочемо вам допомагати", - сказав президент Європейської Ради.
 
За його словами, герої Небесної сотні увійшли в пантеон героїв, і Європа буде пам'ятати про них.
 
 
"Вони показали, що добро може перемогти зло. Героїзм може більше, ніж моральний заклик, може бути ключем до перемоги. Спасибі за те, що ваш романтизм був підкріплений високим ступенем прагматизму, що ваша боротьба - це не тільки опір агресії, а й прогрес", - сказав Дональд Туск.
 
Зауважимо, виступав політик українською мовою.
 
Як відомо, 19 лютого у Верховній Раді України проходить спецзасідання, приурочене до п'ятої річниці агресії Росії в Україні. Засідання відкрив спікер парламенту Андрій Парубій.
 
Він озвучив, що до Верховної Ради прийшли президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман з членами уряду, президент Європейської Ради Дональд Туск, член Європарламенту Сандра Калініете, посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, представник України в тристоронній контактній групі на переговорах в Мінську Євген Марчук, депутат литовського Сейму Емануеліс Зінгеріс, глава СБУ Василь Грицак, голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок, обмдусмен Людмила Денисова.
 
Також на засідання були запрошені представники Союзу ветеранів АТО та Меджлісу кримськотатарського народу.
 
Після оголошення гостей в сесійній залі пролунав гімн України і Андрій Парубій відкрив позачергове спецзасідання.
 
Нагадаємо, напередодні Рада ЄС за напад в Азові схвалила нові санкції проти Росії.