Святослав Вакарчук хоче парламентські вибори по відкритих списках

18:40, 06.02.2019
Святослав Вакарчук хоче парламентські вибори по відкритих списках

Святослав Вакарчук виступає за новий Виборчий кодекс (фото photofact.in.ua)

Святослав Вакарчук вважає, що до виборів президента, призначених на 31 березня, необхідно ухвалити новий виборчий кодекс.

 

"Вже найближчі вибори до парламенту треба провести за повністю пропорційною системою - відкритими регіональним списками з виключно партійним висуванням", - написав він у матеріалі для "Української правди".

 

Суть цієї системи Вакарчук схематично виклав так: 

 

- Мажоритарка скасовується як така;

 

- Замість 225 "мажоритарних" округів формуються 27 регіональних, межі яких переважно збігаються з межами областей;

 

- Висувати кандидатів мають право тільки партії;

 

- Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список і розподіляє всіх кандидатів із нього по регіональних списках – і кожен кандидат може бути включений лише в один регіональний список;

 

- У кожному регіоні партія має висунути мінімум 5 кандидатів;

 

- Виборець, прийшовши на дільницю, отримує бюлетень, куди вписує номери партії та окремо – кандидата, якого підтримує найбільше;

 

- До парламенту проходять кандидати від тих партій, які подолали прохідний бар'єр за сумою голосів по всій країні. 

 

"Таким чином не лідер партії в закритому кабінеті, а виборці визначають місце того чи іншого кандидата у списках партії. Це і робить списки відкритими", - заявив Святослав Вакарчук. Він нагадав, що вибори у парламент за відкритими партійними списками обіцяли і коаліції, і чинний президент.

 

Співак зазначив, що у Верховній Раді вже пройшов перше читання проект Виборчого кодексу (№3112-1), який запроваджує систему відкритих партійних списків за описаною схемою, але з його ухваленням у другому читанні зволікають через страх старої системи перед змінами. "Шановний пане президенте! Шановні пані та панове народні депутати! Ухваліть закон №3112-1 до виборів президента!", - закликав Святослав Вакарчук.