Петро Порошенко анонсував зміни до Конституції (відео)

11:40, 28.06.2018
Петро Порошенко анонсував зміни до Конституції (відео)

Петро Порошенко на урочистостях біля пам’ятника творцеві першої конституції на українських землях гетьману Пилипу Орлику (фото: Адміністрація Президента)

Петро Прошенко під час урочистостей до Дня Конституції України анонсував зміни до основного закону, відповідно до яких до Конституції мають внести положення про європейську та євроатлантичну інтеграцію.

"Найближчим часом мною буде передано проект змін до Конституції, поправку, яка закріпить дві наші стратегічні цілі, тісно пов’язані одне з одним: це є вступ України до Євросоюзу і вступ України до НАТО", - сказав петро Порошенко біля пам’ятника авторові першої Конституції Пилипа Орлика у Києві.

Він відзначив, що зміни потрібно внести найбилижчим часом, бо євроатлантична інтеграція відповідає інтересам України, підтримується більшістю громадян та є загроза ревізії євроатлантичної стратегії під впливом різних зовнішніх та внутрішніх обставин.

Однак на початку промови він відзначив, що "зміни мають вистигнути, щоб не виглядати скоростиглими та коньюнктурними"

Він переконаний, що нинішній парламент збере 300 голосів для внесення змін до основного закону.

Серед інших змін у Конституції - продовження процесу скасування депутатської недоторканості.

"Я не бачу жодних причин, щоб зволікати із скасуванням депутатської недоторканості", - сказав Петро Порошенко та додав, що Конституційний суд також підтримав його законопроект щодо позбавлення депутатів "імунітету".

"Я чекаю, що Верховна Рада без зволікань прийме ці зміни до Конституції", - зазначив президент щодо голосування за зняття недоторканості у другому читанні в парламенті.

Він нагадав, що зняти недоторканість обіцяли всі депутати у передвиборчий період.

"Зараз гарний час для цього", - додав він. 



28 червня в Україні відзначають 22-гу річницю Конституції України. Як приймали Конституцію України, розповів в ексклюзивному інтерв’ю "УМ", Степан Хмара.