«Нью Йорк Таймс»: Україна оголошує війну журналістиці

21:03, 13.06.2016
«Нью Йорк Таймс»: Україна оголошує війну журналістиці

Ситуація з оприлюдненими списками журналістів, які отримували акредитацію на окупованих територіях, загрожує свободі преси в Україні. Таку думку в газеті The New York Times висловив у своїй статті «Україна оголошує війну журналістиці» один iз журналістів, що потрапили в такі списки, — Аян Бейтсон.
 
«Сайт («Миротворець». — Ред.) і його прихильники в уряді вважають, що журналісти можуть бути розділені на два табори — ті, хто підтримує державу, і ті, хто проти неї, з підтекстом, що журналісти, які критикують уряд, повинні замовкнути», — пише видання.
 
«Це небезпечно в будь-якому суспільстві, особливо в Україні зараз, коли критична журналістика необхідна», — додав автор. Він зазначив, що мало реформ вступили в силу, він також зазначив, що кумівство повертається.
 
«Президент Петро Порошенко поставив близького союзника Прем’єр-міністром, порушуючи розподіл законодавчої і виконавчої влади, який був прийнятий після перемоги Майдану», — написав журналіст і нагадав, що також Генпрокурором призначений близький друг Президента.
 
«Коли корупція і кумівство ставлять під загрозу надії української революції, журналістам кажуть, що вони допомагають ворогові, просто виконуючи свою роботу», — обурився він.
 
«У спробі підтримати «патріотичну» журналістику, в матеріалах якої держава завжди отримує кредит довіри, українські чиновники сприяють становленню журналістської культури, схожої на російську», — йдеться у статті.
 
«Росія теж карає за непатріотичність репортерів і видання, які публікують історії з критикою влади. Саме тому мало хто це зараз робить», — пише видання.
Автор також нагадав, що сам він отримував акредитацію у бойовиків у липні 2014 року, щоб писати про збитий малайзійський боїнг MH17.
 
«Як і багато закордонних репортерів, я був там, щоб повідомляти, що відбувалося з останками 298 пасажирів і членів екіпажу, які були на борту збитого літака. Перед тим як поїхати на місце катастрофи, я отримав акредитацію у сепаратистів. Це не гарантувало, що я буду в безпеці, але це було єдиною можливістю проїхати через блокпости з озброєними бойовиками. Тепер Україна назвала мене однодумцем терористів», — обурився журналіст.
 
Він нагадав, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков став на бік сайта «Миротворець», який опублікував списки понад 4 тисячі журналістів, назвавши їх колабораціоністами бойовиків.