«Українська книжкова поличка»: 50 країн долучилося до проєкту

12:27, 11.06.2024
«Українська книжкова поличка»: 50 країн долучилося до проєкту

Українські книжки об’єднали земну кулю, оселившись у бібліотеках Європи, Азії, Африки й обох Америк. (Фото Офісу президента)

Ювілейною (п’ятдесятою) країною проєкту "Українська книжкова поличка" стала Коста-Рика. Відтепер з творами української літератури можна ознайомитися в Національній бібліотеці столиці Коста-Рики Сан-Хосе.

 

Як інформує УМ, про це в Телеграмі повідомила дружина Президента України Олена Зеленська.

 

"Українська книжкова поличка" – це проєкт, що реалізується під патронатом Першої леді України Олени Зеленської та за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Українського інституту книги та Kyiv School of Economics. 15 травня «Українську книжкову поличку» відкрили у бібліотеці Університету Донья Гориця у столиці Чорногорії.

 

Дружина президента зазначила, що, передаючи книжки за кордон, українці буквально рятують їх від фізичного знищення в умовах війни.

 

"Ми хочемо, щоб про Україну знали з першоджерел про те, якими ми є, про що думаємо, із чим виросли, у чому наше коріння. Думаю, що в цьому полягає основа для розуміння інших країн, інших людей", — наголошує Зеленська.

 

"Ювілейною країною проєкту стала Коста-Рика. Відтепер українську літературу українською, іспанською та англійською мовами можна сміливо запитувати в Національній бібліотеці столиці Коста-Рики Сан-Хосе. Це також перша книжкова поличка в Центральній Америці. Дякую українському Посольству, бібліотеці й українській громаді країни, зокрема Асоціації сприяння культурі України та Коста-Рики та Асоціації українців у Коста-Риці, які долучилися до ініціативи", – розповіла Олена Зеленська.

 

За її словами, загалом за чотири роки існування цієї ініціативи українські книжки об'єднали земну кулю, з'явившись у бібліотеках Європи, Азії, Африки й обох Америк.

 

"Понад 50 тисяч книжок на 200 поличках дають знання про нас нашим друзям і спілкування з батьківщиною – українцям, які опинилися далеко від рідної домівки. А ще вони ведуть власну (і нашу спільну) визвольну боротьбу з російськими загарбниками та їхніми фейками, несучи правду про Україну, нашу культуру, історію", – відзначила Олена Зеленська.

 

 

Перша леді нагадала, що цього місяця українські книжкові полички отримали також:

 

Словаччина – Обласна бібліотека міста Жиліна;

Польща – головна бібліотека Рачинського міста Познань;

Чорногорія – бібліотека Університету Донья Гориця;

Болгарія – Одеська національна наукова бібліотека подарувала Національній бібліотеці Святих Кирила та Методія в місті Софії понад 70 книжок.

 

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей Посольство України у Швейцарії поповнило українськомовні полички бібліотеки міста Берна дитячою художньою літературою.

 

 

Дещо раніше, у Сполучених Штатах, Південній Кореї та Румунії відкрилися "Українські книжкові полички".

 

Нагадаємо, в Україні та за її межами уже передали понад 800 тисяч книжок у межах акції "Українським дітям – українську книгу".

 

Окрім того, Кабінет Міністрів України заклав у бюджет на 2024 рік 10,7 мільярда грн на сферу культури та медіа, 466 мільйонів грн з них виділено на фінансування Українського інституту книги у 2024 році.

 

Як повідомляла УМ, «Культурна» зачистка: окупанти в Криму нищать українські книги в бібліотеках.