KharkivMusicFest продовжується концертом з музикою Борткевича та Брамса

17:23, 25.05.2024
KharkivMusicFest продовжується концертом з музикою Борткевича та Брамса

Диригує оркестром Віталій Алексейонок.

Попри обстріли російськими ракетами Харкова, у місті продовжується KharkivMusicFest.  28 травня вперше у місті прозвучить на концерті в рамках фестивальної програми твір визнаного європейцями харків’янина Сергія Борткевича «Скрипковий концерт».

 

Поєднають його з «Симфонією №2». видатного німецького композитора Йоганнеса Брамса.

 

 «Вибір композиторів та їхніх творів не випадковий. Композиторів розділяють роки, але об'єднує, по-перше, любов до Відня, куди обидва переїхали у другій половині життя; а по-друге, в тому, що синергія   західноєвропейської та східноєвропейської музики вплинула на творчість обох композиторів, – коментує Віталій Алексейонок, артистичний директор фестивалю. – Наш концерт стане символічною зустріччю різних культур та епох в одному культурному просторі Харкова - українського міста, найближчого до кордону з росією,  яке зараз під ворожими обстрілами, однак  живе і продукує мистецтво».

 

Ця подія є знаковою: «Скрипковий концерт» Борткевича вперше  виконується в Харкові. Організатори фестивалю повертають цю музику до життя! І ця подія є яскравою  демонстрацією  спільного мистецького коду різних європейських країн.

 

Концерт для скрипки написаний Сергієм Борткевичем у Харкові у 1915 році, але вперше був виконаний у 1922 році у Відні. Цей твір сповнений глибоких почуттів. Головна його тема – доля самотньої, вразливої особистості, що протистоїть негараздам, але прагне щастя. Цей мінорний за тональністю твір Сергія Борткевича в цілому дуже світлий та оптимістичний. 

 

Друга симфонія Брамса виникла у композитора  в єдиному творчому пориві влітку – восени 1877 -го. ЇЇ прем'єра відбулася того ж  року 30 грудня. Диригував  відомий Ганс Ріхтер у Віденській філармонії. Твір мав тріумфальний успіх. Композитора схвально викликали після кожної частини. 

 

Композитори народилися в різних місцях, у житті вони ніколи не зустрічалися, однак  в цьогорічному мистецькому просторі KharkivMusicFest їх твори органічно поєднані в одному концерті. 

 

У концерті «Нездійсненна зустріч: Брамс – Борткевич» свято для слухачів класичної музики створить  Фестивальний оркестр KharkivMusicFest. «Концерти Фестивального оркестру KharkivMusicFest завжди були «родзинкою». Його склад щоразу є унікальним, до нього входять музиканти з кращих оркестрів і камерних колективів України, і щороку колектив змінюється. Уперше Фестивальний оркестр KharkivMusicFest зібрався 2018 року», – розповідає Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю.

 

У різні роки у Фестивальному оркестрі брали участь музиканти з провідних світових оркестрів, таких як Люцернський фестивальний оркестр, симфонічний оркестр BBC, Чеський філармонічний оркестр, Королівський філармонічний оркестр Стокгольма, Національний оркестр Бельгії, Грузинський і Словацький філармонічні оркестри. Солістами у Харкові  виступали  Вацлав Дворжак, Агата Шимчевська, Володимир Микитка, Тіль Хоффман, Мирослава Которович. Диригували, зокрема,   Фахраддін Керімов  та  Іван Чередниченко.

 

До складу Фестивального оркестру-2024 увійдуть виключно українські виконавці — музиканти оркестру Харківського національного академічного театру опери та білету, Національної філармонії України, Харківської обласної філармонії, студенти і викладачі Харківського Національного університету мистецтв імені Котляревського.

 

Соліст -  лауреат міжнародних конкурсів Михайло Захаров (альт, Австрія). Уродженець Харкова з відзнакою закінчив Харківську спеціальну музичну школу-інтернат для обдарованих дітей. У 2005 році він переїхав до Австрії та почав навчатися в Університеті музики і театрального мистецтва міста Грац у класі проф. Бориса Кушніра.

 

Як соліст Мизайло Захаров виступав з Харківським філармонійним оркестром, Одеським національним філармонійним оркестром, «Київською камератою», Київським камерним оркестром, Camerata Helvetica St. Gallen (Швейцарія), Dubrovnik Symphony Orchestra (Хорватія) та Orkiestra Kameralna Capella Bydgostensis (Польща). «Для мене величезна честь бути у Харкові, разом із харків'янами, у ці буремні для України часи, – коментує  Михайло Захаров.  – Глибоко символічно, що саме музика Борткевича, чиє життя також було тісно пов'язане із Віднем та Харковом, прозвучить у моєму виконанні на цьогорічному KharkivMusicFest».

 

 

Диригувати в цей вечір буде Віталій Алексейонок, який з 2021 року є артистичним директором фестивалю KharkivMusicFest. Віталій привернув до себе міжнародну увагу після перемоги на Конкурсі диригентів Артуро Тосканіні 2021 року в Пармі, Італія. Крім Першої премії, він отримав приз глядацьких симпатій, приз за найкраще виконання опери Верді, а також інші призи та ангажементи. Від сезону 2022/23 Віталій Алексейонок працює у DeutscheOperamRhein (Дюссельдорф, Німеччина). 

 

«Це дійсно надзвичайний  концерт – як спалах світла та надії в темряві війни, - коментує Сергій Політучий, президент KharkivMusicFest,  відомий  меценат. -  Стійкість, родинна згуртованість та, безумовно, надихаюча відданість мистецтву всіх причетних  зробили можливим проведення цього фестивалю у прифронтовому Харкові».

 

Від початку війни кожен приїзд та виступ запрошених виконавців з Європи, потребував від них особистої мужності. Їх участь в фестивальних концертах є вираженням великої поваги та захоплення Україною та незламним Харковом. Саме стійкість та величезна любов до музики генерального директора ХНАТОБ Ігоря Тулузова, який є одним з співзасновників фестиваля,  дали змогу KharkivMusicFest і цього року знайти безпечне місце для мистецьких заходів. 

 

На них можуть потрапити всі бажаючв, заздалегідь зареєструвавшись (посилання на реєстрацію публікується на сторінці фестивалю у соцмережах разом з подією і знаходиться в її описі). Дізнаватись про фестивальні події та новини можна на сторінці KharkivMusicFest у фейсбук.

 

Ірина ПЕЛИПКО