Щедрик над Дніпром: варіації пісні вперше пролунали на великій лаврській дзвіниці, відео

14:33, 25.12.2023
Щедрик над Дніпром: варіації пісні вперше пролунали на великій лаврській дзвіниці, відео

Композиція «Щедрик» пролунала за сприяння Інституту Леонтовича та Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". (facebook.com/kplavra)

Академічна хорова капела Українського радіо вперше в історії виконала варіації всесвітньо відомої композиції «Щедрик» на великій дзвіниці Києво-Печерської лаври.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Українське радіо та Суспільне у понеділок, 25 грудня, на Різдво.

 

Зазначається, що диригувала капелу Юлія Ткач.

 

Напередодні, у Святвечір, пані Ткач також брала участь у концерті-реконструкції "Гай, Рожество!" у Національній філармонії України.

 

Відео створено за сприяння Інституту Леонтовича та Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

 

Нагадаємо, український "Щедрик" вже давно став невід'ємною частиною різдвяної культури в усьому світі. Композиція відома як "Carols of the Bells".

 

Обробку народної пісні на початку XX століття написав український композитор Микола Леонтович. Уперше "Щедрик" виконав хор Київського університету у 1916 році.

 

У 2022 році "Щедрик" мовою оригіналу виконали в Карнегі-холі у Нью-Йорку. Це було тріумфальне повернення пісні через 100 років після прем'єри.

 

У 2023 році в прокат вийшла українська однойменна драма "Щедрик", яка розповідає про життя української, польської та єврейської родин під час двох окупацій – радянської та нацистської.

 

 

Як повідомляла «УМ», Предстоятель ПЦУ Епіфаній привітав українців із першим Різдвом за новоюліанським календарем.