Садиба Терещенків у Києві повернута громаді

15:02, 16.12.2023
Садиба Терещенків у Києві повернута громаді

Столична влада має намір відреставрувати Садибу Терещенків. (Фото з відкритих джерел)

Пам'ятка архітектури садиба Терещенків була повернута у комунальну власність територіальної громади Києва.

 

Як інформує Україна про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Владислав Андронов.

 

Після судових спорів тривалістю понад 2,5 роки відбулася державна реєстрація права комунальної власності на садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка, 34. Це дозволяє почати заходи, спрямовані на збереження об'єкта культурної спадщини.

 

За словами Владислава Андронова, столична влада має намір відреставрувати будівлю. Як використовуватимуть садибу Терещенків остаточно не вирішили. Пріоритетним напрямом, найімовірніше, буде музейна діяльність, зауважив заступник голови КМДА.

 

За рішенням Верховного Суду України від 12 вересня 2023 року будинок Терещенків на бульварі Т. Шевченка повернули територіальній громаді Києва.

 

Садиба Терещенків є пам'яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Будівля взята на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взято на облік також флігель як щойно виявлений об'єкт культурної спадщини.

 

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали приватному товариству – ПАТ "Центрелеватормлинбуд" – за інвестиційним договором, з умовою провести реставрацію пам'ятки. 

 

Проте майже 15 років будівля перебувала у занедбаному стані, що може призвести до її фактичного знищення. У червні 2021 року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність.

 

Як повідомляла УМ, кілька років тому в історичній частині Києва на бульварі Тараса Шевченка, 32, відновили скандальне будівництво 17-поверхівки, яке загрожує повінстю зруйнувати пам'ятку архітектури - садибу Терещенків, яка знаходиться по-сусідству.