Місто Марії: щоденники облоги. У Києві представлять виставу на основі спогадів сестер Гречкіних із Маріуполя

18:36, 13.12.2023
Місто Марії: щоденники облоги. У Києві представлять виставу на основі спогадів сестер Гречкіних із Маріуполя

Це вистава про силу, про пошуки цієї сили в собі, аби усвідомити і пережити втрату дому, втрату звичного життя і будувати нове життя на тлі війни, окупації, депресії та втоми.

«Місто Марії: щоденники облоги» – це документальна музична вистава, драматургічна основа якої складається зі щоденників сестер Гречкіних із Маріуполя та уривків інтервʼю з ними, а музичне полотно поєднує різні фрагменти звуковими хвилями саксофона, ударних та електроніки.

 

У виставі, прем’єра якої відбудеться 16 та 17 грудня у Довженко центрі  о 18:30, також звучать традиційні пісні Донеччини. Візуальний ряд поєднує документальні відео героїнь, відео з Маріуполя, графічні елементи та фрагменти новин.

 

Про це Україні молодій повідомила команда Vidlik projects.

 

Ганна та Анастасія Гречкіни – сестри-близнючки, культурні активістки, які працюють з темою прав людини. Дівчата впливали на культурне життя Маріуполя, створювали освітні та мистецькі проєкти. Вони мріяли відкрити власну веганську кавʼярню та ресайкл магазин в місті.

 

24 лютого 2022 року дівчата зустріли повномасштабну війну в Маріуполі, три тижні провели в заблокованому російськими військами місті, фіксуючи та документуючи події у своїх щоденниках:

 

“1 березня 2022, вівторок (6 день). Опалення вимкнули. Вночі замерзли. В магазинах продуктів майже нема, ми зайшли в АТБ забрали останні 2 упаковки морської капусти і кілограм дорогих шоколадних цукерок. Я прошу всіх починати економити ресурси. Їсти заради смаку чи хотілки вже не можна. Кажуть, що влучили в 16-у школу і садочок на Кірова. Померла бабуся Тая, ніхто її не забирає — служби не працюють, так і лежить накрита вдома.”

 

Ані і Насті вдалось евакуюватись з Маріуполя 17 березня 2022 року в Бердянськ, а потім, провівши ніч в автобусі в сірій зоні, – в Запоріжжя.

                                                                   Малюнок Ганни Гречкіної.

 

З квітня 2023 року драматург проєкту Андрій Бондаренко та режисерка вистави Євгенія Відіщева брали інтервʼю в сестер із певною періодичністю, фіксуючи стани, настрої та рефлексії героїнь у різний час, у різних країнах та містах. Що з ними сьогодні? Де вони? Чи вдається дівчатам осмислити свій досвід?

 

Це вистава про силу, про пошуки цієї сили в собі, аби усвідомити і пережити втрату дому, втрату звичного життя і будувати нове життя  на тлі війни, окупації, депресії та втоми.

 

Формат роботи команди вистави – співтворення: в процесі репетицій митці та мисткині рефлексували теми  війни, втрат, ділилися власними болями, страхами, травмами, мріями. Завдяки цьому від зародження ідеї до премʼєри вистава змінювалась і зрештою стала живим перформансом, згустком почуттів і рефлексій як героїнь, так і всієї мистецької групи. Автоматичне виконання завчених мізансцен не працює з травматичними темами, тож кожна вистава – це співтворення артистів і музикантів і співпереживання людей на сцені та в глядацькій залі.

 

Ганна та Анастасія Гречкіни також будуть на прем’єрі вистави “Місто Марії”.

 

«Вистава “Місто Марії” - це спільна рефлексія нашої команди. Говорити про війну під час війни - важко, але ми намагаємось бути відкритими і чесними, і дозволяємо всьому цьому чуттєвому і чутливому процесу статися. Один режисер колись навчив мене, що потрібно робити тільки те, що не можеш не робити, говорити про те, про що  не можеш не говорити. Десь так і працюємо.

 

Сьогодні Україна стає щитом для всього цивілізованого світу. Ми потребуємо зброї і підсилення. Наша вистава - це спроба щиро поговорити зі світом про війну в центрі Європи, про геноцид та наслідки російської агресії в широкому контексті на прикладі дуже конкретної історії двох сестер, які народились та жили в Маріуполі», - каже режисерка вистави Євгенія Відіщева.

 

Учасники вистави:

 

Євгенія Відіщева – режисерка театральних та музичних проєктів, які створюють територію для рефлексії; продюсерка мистецьких проєктів, співзасновниця Vidlik projects.

 Серед проєктів Євгенії – документальні вистави “Йди”, “Дискотека в Авдіївці”, “Безпечний простір”, “Ландшафти”, документальний музичний проєкт “Контур”, документально-музичний перформанс в рамках “Кабаре на кордоні” та серія перформансів Andrii Barmalii.

 

Андрій Бондаренко – драматург, співзасновник Театру драматургів, працює з соціально-політичними темами. ПʼєсиАндрія, – “Примарна земля”, “Атомна русалка”, “Синдром уцілілого”, “Мир і спокій”, “Мудак”, “Десафінадо”- отримали сценічне втілення в різних театрах України та за кордоном.

 

Маруся Іонова та Надія Голубцова – мисткині, які працюють в театрально-музичній формі, досліджують українську літературу, надають сучасних контекстів та нового звучання через співтворчість з різними музикантами та музикантками. Серед проєктів - музичні вистави “Human?”, “Сонячний народ”, “Безпечний простір”, “Ландшафти”.

 

Андрій Бармалій – саксофоніст, перформер, електронний продюсер і композитор. Досвід пандемії covid-19 надихнув Андрія на активне створення музики, а повномасштабна російська війна в Україні підштовхнула відмовитися від соціальної ізоляції та почати сольний проєкт. Андрій рефлексує на власні та соціальні кризи, трансформуючи почуття у музичний та тілесний перформанс. Серед реалізованих мистецьких актів Андрія – серія перформансів 0, І, ІІ, ІІІ, ІХ в різних містах, Kyivnoisemarket, театральні проєкти “Безпечний простір” та “Кабаре на кордоні”.

 

Олександр Явдик – музикант із 13-ічним досвідом. Напрацьована роками техніка і тонке відчуття світу дозволяють імпровізувати і створювати об'ємне звучання в різних музичних та театральних проєктах, серед яких “Тонка”, “Andrii Barmalii x Oleksandr Yavdyk”, “Безпечний простір”, Kyivnoisemarket.

 

Андрій Соколов – електронний музикант, композитор. Основні жанри – ф’южн брейкбіту, IDM та переважно темні, ліричні стилі. Створюючи музику, Андрій працює з драматургією та контекстами. Серед проєктів – сольний Walakos, warнякання, “Безпечний простір”.

 

Павло Сірко – художник, VJ. Загальна ідея його мистецьких робіт – побачити і доторкнутися до нереального в реальному житті, міксуючи медіа, різні типи пристроїв і технологічні рішення. Резидент мистецької формації Photinus studio, бере участь у музичних та театральних проєктах Kurs Valut, Dakhtrio, “Безпечний простір”.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театральний фестиваль-премія GRA повернувся після початку великої війни.