«Хто зробить сніг?»: українська книжка увійшла в добірку найкращої дитячої літератури

11:34, 12.12.2023
«Хто зробить сніг?»: українська книжка увійшла в добірку найкращої дитячої літератури

Англомовна обкладинка книжки "Хто зробить сніг?". (Фото: NYT)

До рейтингу найкращих книжок для дітей та підлітків 2023 року від The New York Times увійшла книжка Мар’яни й Тараса Прохаськів "Хто зробить сніг?".

 

Як інформує УМ, добірку з 18 дитячих книжок опублікували на сайті видання The New York Times.

 

"Ця мила, дивна, злегка філософська книжка, проілюстрована м'якими простими малюнками, вперше видана в Україні, розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у вигаданій лісовій спільноті. Назва походить від віри кротів у те, що коли вони помруть, то піднімуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився на землі", – написали укладачі добірки.

 

"Хто зробить сніг" – перша книжка для дітей авторства Мар’яни і Тараса Прохаськів. Для Мар’яни Прохасько вона також стала першим досвідом в ролі ілюстраторки.

 

У рейтинг The New York Times потрапила версія в англомовному перекладі Бориса Дралюка і Дженіфер Крофт видавництва Elsewhere Editions. Оригінальну книжку випустило Видавництво Старого Лева, яке вже привітало авторів.

 

"Вітаємо Мар'яну Прохасько та Тараса Прохаська і надзвичайно тішимося цій радісній новині!", – написали у видавництві.

 

"Хто зробить сніг" отримала низку нагород в Україні. Зокрема, книжка стала переможцем конкурсу "Книга року ВВС – 2013" у номінації "Дитяча Книга року ВВС – 2013", також отримала премію "ЛітАкцент року 2013" у номінації "Поезія і проза для дітей", посіла перше місце рейтингу "Книжка року‘2013" у номінації "Дитяче свято"

 

Серед світових досягнень – "Хто зробить сніг" увійшла до світового каталогу  "The White Ravens" Міжнародної молодіжної бібліотеки у 2014 році.

 

Як повідомляла УМ, за кордоном удвічі зріс попит на українські книги.