Експерти ЮНЕСКО внесуть низку об'єктів Києва та Львова до списку Всесвітньої спадщини

10:56, 01.08.2023
Експерти ЮНЕСКО внесуть низку об'єктів Києва та Львова до списку Всесвітньої спадщини

Через небезпеку знищення експерти ЮНЕСКО вирішили внести низку об'єктів у Києві та Львові до списку Всесвітньої спадщини. (Фото: УС)

До цього списку першим і поки єдиним був віднесений історичний центр Одеси – після масованого ракетного обстрілу в ніч на 23 липня, коли у місті було пошкоджено щонайменше 25 пам’яток архітектури, в тому числі Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП, Будинок вчених, будівлю Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського.

 

Експерти Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО рекомендують комітету з 21 країни-члена організації додати до Переліку об'єктів Світової спадщини в небезпеці (List of World Heritage Sites in danger) близько десяти найменувань, серед яких є об'єкти в Україні – у Києві та Львові.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters.

 

У цьому Переліку вже є історичний центр Одеси. Рішення щодо інших будуть ухвалювати країни-члени ЮНЕСКО на зустрічі в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) у вересні 2023 року. Всього у Переліку 55 об'єктів під загрозою.

 

Нагадаємо, що серед об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві та Львові є ансамбль історичного центру Львова, собор святої Софії у Києві та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра.

 

29 липня до Одеси прибула місія ЮНЕСКО для оцінки шкоди завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами російських військ впродовж 19-23 липня.

 

Як повідомляла УМ, Списки спадщини ЮНЕСКО: Україна номінувала писанки й кобзарські традиції.