Союз кінотеатрів виступив проти скасування українського дубляжу

13:14, 03.07.2023
Союз кінотеатрів виступив проти скасування українського дубляжу

Союз кінотеатрів України просить Зеленського переглянути законопроєкт про скасування українського дубляжу. (Фото з відкритих джерел)

Із листом до Президента Володимира Зеленського, а також міністра культури й голови Верховної Ради звернувся Союз кінотеатрів України через законопроєкт про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитрами.

 

Як інформує УМ, про це пише видання NV, яке ознайомилося з документом.

 

Як зазначається, ухвалення закону фактично означатиме відмову від дубляжу англомовних фільмів українською в кінотеатрах. І це призведе до закриття студій дубляжу, втрати фахівців, звільнення акторів, а також втрати аудиторії.

 

За оцінками Союзу кінотеатрів України, падіння аудиторії може становити понад 60%, а можливо і до 80%, що спричинить закриття кінотеатрів.

 

Там також додали, що впровадження законопроєкту призведе до обмеження функціонування і застосування української мови як державної, оскільки нововведення зачепить понад 80% фільмів, що виходять в український прокат.

 

Як наслідок, постійна аудиторія кінотеатрів з україномовним контентом перейде до перегляду кіно та серіалів на піратських торрентах, а також зростання рівня споживання російськомовного контенту.

 

"Тобто, населення України буде фактично позбавлене можливості перегляду фільмів державною мовою", - вважають в організації.

 

Так, Союз закликає владу не ухвалювати законопроєкт № 9432 в нинішньому вигляді і доопрацювати його. Зокрема, впровадити альтернативні стимули для кінотеатрів розширювати показ фільмів англійською мовою з українськими субтитратами.

 

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у власному Telegram-каналі заявив, що питання щодо показів стрічок англійською мовою в українських кінотеатрах будуть обговорювати з громадськістю.

 

Як повідомляла УМ, Тарас Кремінь критикує намір скасувати український дубляж іноземних фільмів.