Лувр у поміч: 16 творів мистецтва з України тимчасово зберігатимуть у Франції

10:18, 08.06.2023
Лувр у поміч: 16 творів мистецтва з України тимчасово зберігатимуть у Франції

Лувр на охороні художніх скарбів України

На тимчасове зберігання Лувр прийме 16 творів мистецтва з України, серед яких дорогоцінні 1500-річні візантійські ікони з київського музею

 

Як інформує УМ, про це директорка музею Лоранс де Кар сказала в коментарі AFP.

 

«Від початку війни, як і інші музеї, ми були стурбовані тим, як ми можемо підтримати наших українських колег. Восени, зіткнувшись із загостренням конфлікту, вирішили допомогти з цим порятунком. Це небагато в морі смутку і спустошення, але це символ», – сказала Лоранс де Кар.

 

Вона сказала, що Лувр особливо стурбований ризиками крадіжок і незаконного обігу творів мистецтва та реліквій, якщо вони залишаться в Україні.

 

Операцію з порятунку 16 вибраних робіт підтримав Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту. Серед робіт, які охоронятиме Лувр, – п’ять візантійських ікон із Музею Богдана та Варвари Ханенків, які експонуватимуть у Парижі з 14 червня до 6 листопада. Чотири ікони датуються 6-м і 7-м століттями, а п'ята – кінця 13-го або початку 14-го століття.

 

Виставка візантійських ікон під назвою «Біля джерел священного образу» стане прообразом відкриття у 2027 році нового відділу візантійського мистецтва та східного християнства Лувру.

 

Ще 11 інших робіт, «одних із найзнаковіших і найбільш крихких» з української колекції, зберігатимуть у резервах Лувру, «доки ситуація не зміниться на краще, – додала Лоранс де Кар.

 

Вона розповіла, що спілкувалася з українською делегацією, включно з керівником музею Ханенків, у жовтні 222 року, коли, за даними ЮНЕСКО, в Україні було пошкоджено через війну 240 культурних об’єктів.

 

Раніше того ж місяця ракета впала неподалік музею Ханенків, у будівлі вилетіли вікна. Більшість робіт перемістили до сховища музею, але там вони перебувають під загрозою коливань температури, спричинених відключенням електроенергії.

 

Раніше повідомлялося, що у Національному центрі «Український дім» з 1 по 25 червня проходитиме виставка-ретроспектива «Ти як?», на якій представлені мистецькі роботи українських художників про досвід, пережитий після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 

А у Софії Київській відкрили виставку грузинських художників «Вільне місто».

 

Німецька філія японського бренду Uniqlo запустила колаборацію з українськими художницями, які живуть у Берліні та належать до Ukrainian Cultural Community (UCC).

 

Як повідомляла УМ, в Україні почали збирати кошти на відбудову культурних пам’яток.