Засновник легендарного ансамблю «Смерічка» Левко Дутковський помер у віці 80 років

12:56, 17.05.2023
Засновник легендарного ансамблю «Смерічка» Левко Дутковський помер у віці 80 років

Засновник "Смерічки" - Левко Дутковський. (Фото: Фейсбук Михайло Маслій)

Буковинський композитор та засновник ВІА Смерічка Левко Дутковський помер у рідному місті Чернівці, в кардіологічному центрі у вівторок, 16 травня. 

 

Митцю було 80 років.

 

Як інформує УМ, про смерть знаменитого композитора повідомив журналіст Михайло Маслій на своїй сторінці у Facebook.

 

Він розповів, що Дутковський помер після перенесеного коронавірусу та інфаркту.

 

«У рідних Чернівцях, які так оспівував і якими так гордився, в кардіологічному центрі, після перенесеного інфаркту і коронавірусу, 16 травня воєнного 2023 року близько 20 години помер один із основоположників української естрадної пісні, великий вчитель, композитор, музикант і стратег Левко Дутковський», - написав пан Маслій.

 

За його словами, донька Левка Дутковського - Вікторія, внучки Христинка і Ганнуся разом зі зятями, рідна сестра Оксана висловлюють подяку всім тим, хто в останні дні життя допомагав їхньому легендарному Батькові, дідусеві і братові.

 

 

Спогадами про Дутковського також поділився у своєму Telegram-каналі музичний журналіст та критик Філ Пухарєв.

 

Левко Дутковський стояв бiля джерел становлення самого поняття української естрадної пісні. Майже півстоліття тому у невеликому містечку Вижниця на кордоні з Румунією він створив одну з перших у Радянському Союзі біг-біт-групу Смерічка, яка використовувала електроінструменти. За короткий час вона стала найпопулярнішим вокально-інструментальним ансамблем України.

 

Левко Дутковський працював із Володимиром Івасюком, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем, Іво Бобулом та іншими.

 

Як повідомляла УМ, місяць тому, захищаючи Україну від російського вторгнення, загинув на фронті музикант і диригент Костянтин Старовицький.